Tilaa

Dragesviken (Porkala Marin)

Tiedot

Koordinaatit:
59°59,0' P, 24°25,6' I
Satamanro:
403
Merikartta:
B 629
Vieraspaikkoja:
30
Syvyys:
2,0-4,5 m
Kiinnitys:
poiju
Satamamaksu:
24 € (2018)
Yritys:
Porkala Marin
Puhelin:
045 260 2633
  • Palvelut

  • kaasu
  • imutyhjennys
  • kauppa
  • kioski
  • polttoaine
  • kahvila
  • pesutupa
  • ravintola
  • sauna
  • suihku
  • sähkö
  • wc
  • jätehuolto
  • veneluiska
<h2 style="text-align: left;">2018</h2> <p style="text-align: left;">Seapoint Porkala Marin,<br /> puh. 045 122 6049</p> <p style="text-align: left;">Bens 98, D</p> <p style="text-align: left;">A 24/7  K</p> <p style="text-align: left;">Avoinna kesällä klo 9–21</p> <p> </p>

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Huom. Sataman vesi tulee omasta kaivosta. Jos helle jatkuu pitkään, vettä ei saa enää letkusta, vaan vain pieniä määriä kannuun, kunnes kaivossa on taas riittävästi vettä.

Arkistosta:

Päiväretkelle Porkkalaan

Kaipaatko metsäretkeä, suojaisaa satamaa, dieseliä tai pizzaa? Kaikki tämä löytyy Porkkalan kaupalta, Dragesvikenin satamasta.

Dragesviken eli Porkkalan kaupan satama oli unohtunut meiltä aivan liian pitkäksi aikaa. Kävimme täällä viimeksi joskus, kun Viroon lähtiessä piti vielä käydä näyttämässä passit läheisellä merivartioasemalla. Lähiseudun saaristo on niin kaunista, että jo matkan vuoksi tänne kannattaa suunnata.

Dragesviken on erittäin suojaisa satama odottaa oikeaa säätä lähteä Porkkalanselälle tai vaikka Viroon. Pääkaupunkiseudulta on helppo tulla parikymmentä meripeninkulmaa ihan vain viikonloppua viettämään. Julkisilla kulkuneuvoillakin pääsee maitse kilometrin päähän.

Peruspalvelut kunnossa

Rantaudumme pitkän ponttonilaiturin päähän puolen päivän aikaan heinäkuun alkupäivinä. Edellisenä päivänä oli kunnon myräkkä, ja niinpä ensimmäinen kysymys naapuriveneilijältä onkin, paljonko merellä tuulee. Täällä satamassa ollaan niin hyvässä suojassa, että olosuhteita merellä voi vain arvailla.

”Toissa iltana tänne tuli peräkkäin yli kymmenen venettä etsimään tuulensuojaa. Osa oli käynyt jo jossain muuallakin, mutta oli tyytyväisiä vasta täällä”, mies kertoo.

Kaupalla saamme hyvää palvelua, kun käymme maksamassa satamamaksun. Vuorossa oleva mies kertoo meille ystävällisesti, mistä löydämme kaiken tarvitsemamme. Koodeja suihkuun tai saunaan ei tarvita. Ainoa peruspalveluista uupuva asia on vesiletku laiturilla.

”Emme ole kunnallistekniikassa, vaan oman kaivon varassa. Jos joku imisi veneensä tankkiin 300 litraa, meiltä loppuisi vesi. Pienempiä määriä toki voi ottaa. Vesi on täysin juomakelpoista”, kertoo satamassa työskentelevä Ina Sohn, joka on ikänsä purjehtinut näillä seuduilla.

Aurinko paistaa ja sataman alueella puhe sorisee monella kielellä. Veneilijöiden lisäksi joukossa on kauppamatkalla olevia lähiseudun asukkaita ja mökkiläisiä. Osa juo kahvia kaupan terassilla, osa tilaa pizzaa erillisen aittaravintolan kuistilla. Helsinkiläisen Kaksi Kanaa -ravintolan pyörittämässä pizzapaikassa on A-oikeudet.

”Meillä yöpyvistä veneilijöistä melkoinen osa on ulkomaalaisia. Juhannuksenakin täällä oli lähes kymmentä eri kansallisuutta”, Ina kertoo. Nyt meitä on vain suomalaisia, ruotsalaisia ja saksalaisia.

Metsäretkelle Porkkalanniemeen

Satamasta on vain noin kilometrin matka lähimmälle — Vantaan kaupungin — ulkoilualueelle, missä luonnon keskellä odottavat makkaranpaistopaikat ja uimaranta. Meillä on mukana polkupyörämme, joilla poljemme hiekkateitä pidemmälle Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen sekä Kirkkonummen kunnan ulkoilualueille. Osan matkaa kävelemme polkuja ihanassa mäntymetsässä ja päädymme mahtaville kallioille katsomaan purjeita Porkkalanselällä. Hyvin näyttää siellä kulkevan.

Nautimme puhtaasta ilmasta, hiljaisuudesta ja metsämansikoista. Syksyksi luvassa näyttää olevan mustikkaa. Männyn ja katajan lisäksi ilmassa tuoksuu paikoin aiemmasta asutuksesta kertovat ruusut ja syreenit.

Porkkalanniemi tunnetaan luontonsa puolesta ennen muuta loistavana paikkana seurata lintujen kevätmuuttoa, mutta metsissä elää myös hirviä ja metsäkauriita. Alueelta löytyy myös viisi pronssikautista hautapaikkaa. Yhteensä virkistysalueiden pinta-ala on 160 hehtaaria. Polut on hyvin merkattu, ja tulentekopaikoilta löytyy polttopuut valmiina.

Saunan ”tietotoimistossa”

Useamman tunnin retkeilyn jälkeen on ihana päästä saunaan. Naisten yhteisvuoro on reilun pituinen (klo 16–19) varmaan siitäkin syystä, että pikkuruisen saunan lauteille mahtuu kerrallaan vain muutama peppu. Löylyt ovat erinomaiset, ja rohkeimmat vilvoittelevat pikku terassilla, vaikka se aukeaakin suoraan kulkureitille.

Tälläkin kertaa saunasta tarttuu mukaan hyvä vinkki.

”Jos haluaa nähdä kallioiden sijaan lehtomaisemia, kannattaa lähteä kävelemään Lähteelän sataman suuntaan. Kävimme siellä täältä lasten kanssa, kun pidimme täällä viime kesänä tuulta päivän verran”, kertoo porvoolaisrouva ja siemaisee kuohuvaa jalallisesta lasista ennen seuraavia löylyjä. Juuri näin pitää kesää viettää, ajattelen. Rauhassa. Nauttien. Juhlahetkiä tehden.

Anne ja Steffi Sjöholm
VENE 8/2018

Porkkalanselän kupeessa

Palveluiltaan paras Porkkalan alueen käyntisatamista on vierassatamaksi luokiteltu Dragesviken. Sinne poiketaan Pampskatanin kärkeen vievältä reitiltä lateraaliviitoitettua väylää pitkin.

Vieraspaikkoja ovat numerot 24-35 eteläisimmän laiturin ulkosyrjällä. Niissä poijut ovat kerrankin tarpeeksi kaukana isoillekin aluksille. Muut laiturit ovat kotisatamakäytössä.

Dragesvikenin vierassataman nimi on Porkkala Marin. Sitä hoitaa Triton Marin, joka hoitaa myös Nauvon ja Espoon Skatan satamia.

Porkkala Marinin maisemaa hallitsee iso, punainen rakennus, jossa on saaristolaiskauppa ja terassikahvila. Sesongin aikana kauppa pyrkii pitämään myynnissä tuoretta kalaa.

Kaupan vieressä, pienessä huoltorakennuksessa ovat wc:t, suihku ja sähkölämmitteinen sauna. Yleiset vuorot ovat klo 16-21, sen jälkeen saunaa voi varata venekunnittain. Sauna sisältyy satamamaksuun, mutta valitettavasti lauteilta ei pääse pulahtamaan mereen.

Palveluita täydentää sydänkesän auki oleva laiturigrilli, jonka suosikkituotteet ovat pizzat ja hotdogit.

Rannassa on myös A-oikeuksin varustettu kesäravintola Bryggan, jossa voi syödä hieman juhlavammin. Ravintola on niin suosittu, että sinne kannattaa tehdä pöytävaraus etukäteen.

Huoltolaiturilla kaupan edessä on polttoaineautomaatti, josta saa 98E-bensiiniä ja dieseliä. Lisäksi laiturilla on septin imutyhjennys ja pilssiveden imumahdollisuus.

Helluntaiaattona Porkkala Marin oli vielä hiljainen. Lisäksemme vain muutama vierasvene oli kiinnittynyt laituriin, uistelijoiden veneestä kaikui hiljaa Radio Suomen merisää, joka sekoittui iltakonserttiaan virittelevän satakielen liverrykseen. Ilma väreili paitsi menneen hellepäivän raskautta, myös pian alkavan veneloman odotusta.

Risto Nordell
VENE 8/2011

 

 

Veneluiskan tiedot

Veneluiska

Kalastusalue: Porkkalanniemen kärki.
Sijainti: Dragesvikenin venesatama Porkkalan kaupalla.
Osoite: Dragetintie 110, Kirkkonummi.
Luiska: Hyvä betoniluiska, jonka vieressä laituri helpottamassa työskentelyä.
Pysäköinti: Kohtalaisesti tilaa.
Palvelut: Kauppa ja polttoainepiste kesäisin.

ERÄ 13/09

Yksi kommentti artikkeliin “Dragesviken (Porkala Marin)”

  1. EJT sanoo:

    Ensin mainitaan tarkkailuaseman nimi. Sitten mainitaan etäisyys ja suunta asemasta . Suunta on satamasta eikä (tarkkailu)asemasta. Suunta asemasta on itään eikä länteen. Tai täytyisi käyttää ilmaisua suunta satamasta.

Kommentoi

X