Tilaa

Sandhamn (Tukholma)

Tiedot

Koordinaatit:
59°17,3’ P, 18°55,3’ I
Merikartta:
6144
Syvyys:
2,00–10,00 m
Kiinnitys:
poiju, kiinteät köydet
Puhelin:
+46 70 213 2068, +46 8-571 532 85
  • Palvelut

  • imutyhjennys
  • jätehuolto
  • kaasu
  • kahvila
  • kauppa
  • pesutupa
  • polttoaine
  • ravintola
  • sauna
  • suihku
  • sähkö
  • vesi
  • wc
  • Wlan

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Arkistosta:

Purjehdusperinteiden Sandhamniin

Harvat satamat aiheuttavat purjehtijoissa niin paljon värinöitä kuin Sandhamn. Pelkkä nimen mainitseminenkin saa veren kohisemaan ja Itämeren pärskeiden tuoksun nousemaan sieraimiin. Sandhamn on enemmän kuin pelkästään legendaarisen Gotland Runtin kuhiseva keskus. Se sykkii vilkkaan marinatunnelman lisäksi elävää saaristolaisperinnettä.

Gotland Runtin syntysijoilla

Sandhamnin sataman näkymää hallitsee KSSS:n mahtavankokoinen punainen klubbhuset, pytinki, jonka suojissa ovat satamatoimisto ja Seglarhotellet, jossa on modernit kokoustilat, hotellihuoneita, ravintola, pizzeria ja Seglarpub.

Rakennus on peräisin jo vuodelta 1897 ja se rakennettiin, kun KSSS halusi juhlistaa kuningas Oskar II:n 25 vuotta kestänyttä kuninkuutta juhlakilpapurjehduksella. Sitä varten kilpailun kanslialle piti saada kunnon tilat. Jättimäinen talo rakennettiin vain muutamassa kuukaudessa ja siitä lähtien se on vartioinut Sandhamnin satamaa. Itse seura on vielä taloakin vanhempi, sillä Kungliga Svenska Segelsällskapet perustettiin Tukholman Skeppsholmilla jo vuonna 1830.

Satamatoimiston palveluasenteesta jäi viime reissulta hieman outo kuva. Olimme suuntaamassa Sandhamnista Pohjois-Itämeren ylitse Hiidenmaan edustan Glotovin poijulle, mutta sitkeistä yrityksistämme huolimatta henkilökunta ei kyennyt järjestämään meille Pohjois-Itämeren viiden vuorokauden sääennustetta, tarjolla oli vain Tukholman saariston ennusteita.

Sandhamniin kiinteästi liittyvä Gotland Runt on yksi maailman suurimmista avomerikilpailusta. Ensimmäisen kerran se järjestettiin kesällä 1937. Osallistujia oli 42 venekuntaa ja kilpailurata kiersi Gotlannin vastapäivään maalin ollessa Visbyn lähistöllä.

50-luvulta lähtien Gotlantia on kierretty myötäpäivään niin, että sekä lähtö ja maali ovat Sandhamnin edustalla. Kilpailumatkakin on pidentynyt koko ajan ja nyt se on noin 335 meripeninkulmaa. Parhaimmillaan Gotland Runtiin on osallistunut liki viisisataa venekuntaa, mutta nykyään veneitä on noin 350.

Rataennätys meni varsinkin 90-luvulla moneen kertaan uusiksi, kun Whitbread/Volvo Ocean Race -kilpailun valtavat veneet ja avomeritrimaraanit osallistuivat kilpailuun. Nykyään nopeimmat trimaraanit kiertävät radan vuorokaudessa. Yksirunkoveneiden nopeusennätystä pitänee hallussaan Ludde Ingvallin kipparoima Nicorette, jonka keskinopeus kesän 1997 Gotland Runtissa oli hurjat 11 solmua.

Perheveneilijän on syytä karttaa Gotland Runtin aikana sekä Sandhamnia että viereistä Lökholmenia, sillä parhaimmillaan veneitä on sullottu laitureihin hurjat kuutisensataa.

Kuhinaa raitilla

Sandhamnin vierassatamasta länteen johtava rantabulevardi on heinäkuussa mustanaan väkeä. Se ei ole ihme, sillä vaikka saarella asuu vain 120 asukasta ympärivuotisesti, vuosittainen kävijämäärä nousee yli 200 000:n. Kaikki eivät tietenkään tule omalla veneellä, sillä Sandhamniin on Tukholmasta ja Vaxholmista erinomaiset laivayhteydet.

Rantatie on reunustettu erilaisia saaristolaistuotteita, merihenkisiä matkamuistoja, purjehdusasuja ja veneilytarvikkeita myyvillä pikkupuodeilla. Sen varrelta löytyy myös legendaarinen ruokakauppa, jo vuonna 1896 uksensa avannut Westerbergs Livs, joka on viime vuosina saanut kilpailijoita Sandhamns Delistä ja Kvists Livsistä. Kysyntä ja tarjonta kohtaavat Sandhamnissa ja veneensä voi bunkrata Stockmannin Herkun veroisilla elintarvikkeilla.

Westerbergin vieressä on yksi Sandhamnin kuuluisimmista ravintoloista ja pubeista, Dykare Pub. Sen korkeilla baarijakkaroilla kuulee ennen valomerkkiä mitä uskomattomampia tarinoita Itämeren purjehduksista.

Nälkää ei Sandhamnissa tarvitse nähdä, sillä ravintoloita riittää kuin pienessä kaupungissa. Yksi kokeilemisen arvoisista paikoista on jo mainittujen lisäksi perinteinen Sandhamns Värdshus. Keltaisessa isossa rakennuksessa toimiva kapakka ei sekään ole mikään tusinaketjun tuote, vaan yksi koko Tukholman saariston suosituimmista krogeista, joka perustettiin jo 1600-luvulla.

Värdshusin vieressä on erinomainen vohvelipaikka ja kahvila Strindbergsgården, joka on saanut nimensä August Strindbergin mukaan, sillä hän vietti rakennuksessa monta kesää.

Kaikista ravintoloista ja herkkukaupoista huolimatta meidän suursuosikkimme on rantabulevardin päässä, lähellä Tullitaloa sijaitseva Sandhamnin leipomo. 1900-luvun alussa leipomon asiakkaita olivat luotsit ja kalastajat, jotka ostivat laivakorppuja ja näkkileipää. Nykyään pikkuruisen leipomon kuumuudessa jonotetaan suussa sulavia leivonnaisia ja rapeakuorisia leipiä.

Ehdoton myyntivaltti on seglarbulla. Se on perinnetuote 1940-luvulta, jolloin tarinan mukaan eräs purjehtija astui sisään ja halusi ostaa leipää. ”Seglarbullar kanske?” (purjehtijan pullia kenties?) kerrotaan kauppiaan vastanneen leikillään ja niin kaikkien Sandhamnin kävijöiden tuntema raesokerilla kuorrutettu, vaniljalta ja kardemummalta maistuva leivonnainen oli saanut nimensä. Toinen kokeilemisen arvoinen herkku on mausteinen ja makea Sandhamnin limppu.

Kappelista museoon

Sandhamnin retkeily kannattaa ulottaa myös rantabulevardin ulkopuolelle, saaren sisäosiin. Siellä tapaa viehättävän saaristolaiskylän punaisine huviloineen ja kapeine kujineen. Suurin osa taloista on entisöity moderneiksi kesähuviloiksi.

Kylän takana kohoaa Sandhamnin valkoinen kappeli, jossa on ainutlaatuisen harras tunnelma. Kappeli vihittiin käyttöön vasta 1930-luvulla, sitä ennen jumalanpalvelukset pidettiin Tullitalon suuressa salissa. Kappelissa on neljä kirkkolaivaa, joista kaksi on sandhamnilaisten itsensä tekemiä.

Mielenkiintoinen vierailukohde on myös Sandhamnin museo aivan Värdshusin lähellä. Se sijaitsee tullin vanhassa laiturituvassa. Joka päivä auki oleva museo kertoo saaren elämästä, tullin historiasta ja viinan salakuljetuksesta.

Kun saaren vierailukohteisiin lisätään vielä itärannalla sijaitseva uimaranta Trouville, joka on saanut nimensä fiinisti Atlantin rannalla olevan kuuluisan ranskalaisen uimarannan mukaan, voi todeta, että Sandhamn on totisesti muutakin kuin Gotland Rund.

Trouvillessä emme kuitenkaan ennättäneet makailla, sillä uskomaton määrä aikaa ja energiaa kului etsiessämme rajavartiolaitoksen pikkuruista koppia, josta saimme leiman miehistöluetteloon, koska olimme matkalla Viroon (kesällä 2007 vielä ei-Schengen-maahan).

Kun koppi viimein löytyi, ymmärsin miksi niin moni on purjehtinut Sandhamnista itään ilman leimoja: tomera rajavartiotäti oli paikalla vain aamuisin klo 10–12, niin ruotsalaisessa palveluyhteiskunnassa kuin oltiinkin.

Risto Nordell
VENE 3/2009

Kommentoi

X