Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa

Helsinki, Ruoholahti

Tiedot

Koordinaatit:
60°09,7’ P, 24°54,8’ I
Merikartta:
A & B 626
Kiinnitys:
poiju, kylki
  • Palvelut

  • kauppa
  • kioski
  • alko
  • apteekki
  • joukkoliikenne
  • kahvila
  • pankkiautomaatti
  • ravintola

Rekisteröityneet käyttäjät voivat päivittää polttoaineiden hinnat.

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Arkistosta:

Kantakaupungin kanava

Ruoholahden kanava Helsingin länsilaidalla on hieno esimerkki merellisestä kaupunkiarkkitehtuurista. Rannoilla on venepaikkoja pienehköille moottoriveneille.

Asuinalueeksi rakennettaessa osa entistä merialuetta avattiin uudelleen Ruoholahden kanavaksi. Kanavan rannat ovat vehreät ja puutarhatyöntekijät ahkeroivat siltojen kukkaistutusten parissa. Kanavan keskus on lähellä metropysäkkiä oleva Ruoholahden tori, jonne mereltä päästäkseen pitää alittaa 5,2 metrin silta. Ruoholahden kanavan suu on Lauttasaarta vastapäätä Kaapelitehtaan vieressä.

Kanavalle ajetaan Jätkäsaaren ja Lauttasaaren välistä etelästä tai Lauttasaaren sillan (5,8 m) ali pohjoisesta.

Kolme virallista paikkaa

Soitan Helsingin kaupungille selvittääkseni, missä ovat Ruoholahden kanavan vieraspaikat. Venesatamapäällikkö kertoo, että ravintola Faron vieressä olevat kolme poijua ovat ainoat. Ihmettelen asiaa, koska torilta kanavalle laskevien portaiden kohdalla on tilaa yli neljäkymmentä metriä ja kiinnitystä varten löytyy yksitoista kiinnitysrengasta. Vaikka ne eivät ole virallisia vieraspaikkoja, veneitä näkyy kiinnittyvän rantaan useasti.

Portaiden alalaita sopii pienille veneille, koska alin porras on lähellä veden pintaa. Pari korkeampaa paikkaa löytyy portaikon sivulta, jossa taas ei ole kiinnityskoukkuja. Kekseliäät veneilijät näyttävät kiinnittävän veneensä tähän näppärästi väliaikaisratkaisuin.

Toivottavasti Helsingin kaupunki aktivoituu parantamaan vierailevien veneiden pysähtymismahdollisuuksia kanavassa. Siltojen korkeudetkin voisi merkitä.

Iltaan ekstraa

Aurinkoisena päivänä bongaan kanavalla veneen, joka ajaa perukalta pois. Vantaalainen Ulf Strömsholm on näyttämässä kanavaa vaimolleen Outille. Ulf sanoo joskus ajaneensa jopa siltarumpujen läpi Hietalahteen. Nyt vesi on liian korkealla ja pariskunta palaa takaisin länteen.

Kanavan länsipuolella oleva ravintola Faro on aivan meren syleilyssä. Ulkoterassi roikkuu veden yllä ja sisätiloissa on valtavat ikkunat kanavan suuntaan. Tullessani ulos Farosta kävelen Ruoholahdentorin rantaan. Espoolainen Jussi Loukola ajaa rantaan veneellään ja kiinnittää köydet rannan koukkuihin. Hän on tullut noutamaan vaimoaan Aletaa töistä. ”Venematka kotiin tuo iltaan ekstraa”, kertoo Jussi ja kertoo myös kulkeneensa tunnelin läpi Ruoholahteen. Tunnelin korkeudeksi hän arvioi pari metriä.

Ravintoloita riittää

Faron lisäksi vastarannan ravintola Poijulla on myös terassi aivan kanavan rannalla. Ravintolan vieraspaikka on numero 48, terassin vieressä. Ravintola tarjoaa länsimaisten annosten lisäksi intialaista ruokaa.

Ruoholahden torin laidoilla on monta muuta ravintolaa. Ruoholahden metroaseman rakennuksesta puolestaan löytyy kioski ja ruokakauppa, eikä Ruoholahden ostoskeskuskaan ole kuin parinsadan metrin päässä kanavasta.

Näiden lisäksi Kaapelitehdas tarjoaa monenlaisia kulttuurielämyksiä museoineen, teattereineen ja tapahtumatiloineen.

Jari O. Tenhunen
Kippari 9/2017

Kommentoi

X