Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa

Helsinki, Kotiluoto

Tiedot

Koordinaatit:
60°11,5' P, 25°06,4' I
Merikartta:
A & B 625
  • Palvelut

  • vesi
  • sauna
  • wc
  • jätehuolto

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Arkistosta:

Pääkaupunkiseutu on täynnä veneilykohteita

Helsingin kaupungin ulkoilusaari. Helsingin Navigaatioseura ja Itä-Helsingin pursiseura ovat vuokranneet itäpuolen rakennukset ja laiturit. Muutoin saari on vapaasti käytettävissä. Yhteyslaituri on länsipuolella. Sen vieressä olevan saunan vuokraus hoituu numerosta 0400 602 602. Lisäksi saaressa ovat kaivo, avogrilli, wc:t ja jätehuolto. Kiinnittyminen luonnistuu luoteiskulman kalliolenkkeihin.

Ajamme Villinginsalmen läpi Kotiluotoa kohti. Saaren tunnus on koillisrannalla aaltoja uhmaava kärpässienen muotoinen uimahuone, joka on osa alkuperäistä huvilarakennuskantaa.

Kurvaamme itärannalle, josta kurottaa pitkä laituri. Sen viereen rannan myötäisesti on rakennettu Helsingin Navigaatioseuran kerholaituri. Molempiin laitureihin on kiinnittyminen kielletty muilta kuin kerhon jäseniltä (HNS ja Itä-Helsingin pursiseura). Antti on HNS:n jäsen, joten voimme hyvällä omallatunnolla jättää veneen tähän.

Mäellä laiturin takana seisovaa huvilarakennusta remontoidaan. Se on päässyt 60- ja 70-luvuilla pahasti rappeutumaan. 90-luvun alkuvuosista asti sitä on korjattu ja nyt näyttää olevan tosi kyseessä. Päärakennuksen takana kasvaa vanha villiintynyt puutarha.

Pihalta lähtee polku pitkin itärantaa. Seuraavaksi vastaan tulee kerhosauna, jonka terassilta pääsisi melkein hyppäämään mereen. Se ei kuitenkaan kovasti houkuttele, sillä näin elokuussa matala hiekkalahti on haisevan sinilevämaton peittämä.

Pohjoisranta on kalliota. Sen länsisivu tarjoaa hyvän mahdollisuuden kiinnittymiseen ja syvyyttä riittää korkeimmalla kohdalla myös purjeveneille.

Kävelemme länsirantaa etelään ohi tilaussaunan ja yhteyslaiturin.

Kotiluodon vieressä olevat Villaluodot ovat myös Helsingin kaupungin ulkoilusaaria. Lähdemme kierrokselle niiden ympäri. Itäisen ja Pohjoisen Villaluodon rannat vaikuttavat kivisiltä. Bongaamme muutamia pysyviä telttoja. Läntinen Villaluoto on korkea pyöreä kalliosaari, joka tarjoaa rantautumismahdollisuuden mutta ei suojaa.

Jari O. Tenhunen
VENE 5/2008

Kommentoi

X