Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa

Helsinki, Isosaari

Tiedot

Koordinaatit:
60°06’ P, 25°03’ I
Merikartta:
A 626
Vieraspaikkoja:
20
Syvyys:
3–5 m
Kiinnitys:
poiju, kylki
Satamamaksu:
25 € (päivämaksu 10 €)
Puhelin:
0400 602 602
 • Palvelut

 • kahvila
 • pesutupa
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • tulentekopaikka
 • wc
 • jätehuolto

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Arkistosta:

Isosaari avautui

Pääkaupunkiseudun veneilijöitä hemmotellaan monilla uutuuskohteilla. Puolustusvoimien entiset saaret avautuvat toinen toisensa jälkeen. Kesän 2016 kuumin uutuus Vallisaari on saanut varteenotettavan haastajan Isosaaresta, jossa voi rentoutua, vaikka Suomen vaikeimmalla golf-radalla.

Helsingin edustan Isosaaren avautuessa juhannuksena sataman rakentaminen oli vielä kesken. Kun kävin saarella kesäkuun lopussa, ei sähköä ollut vielä saatavilla. Vieraspaikkoja oli parisenkymmentä, mutta niiden määrän luvattiin kaksinkertaistuvan vielä ennen purjehduskauden päättymistä.

Kovilla pohjoistuulilla satama voidaan sulkea

Saaren koillisosassa olevaan satamaan ei ole virallista veneväylää, mutta merikartan kari- ja syvyystiedot pitävät paikkansa. Aivan sataman suulle on asetettu muutama kardinaaliviitta.

Vieraspaikat ovat pääasiassa peräpoijupaikkoja, mutta jonkin verran on myös kylkikiinnitystilaa.

Satama-alueella vuoroliikenteen aluksille on annettava esteetön kulku, eikä niiden laituriin saa kiinnittyä.

Isosaaren satama on osittain avoin luoteis-, pohjois- ja koillistuulille. Muilla tuulilla satama on suojaisa.

Kovilla pohjoisen puolisilla tuulilla satama saattaa olla suljettu. Asiasta ilmoitetaan Isosaaren facebook-sivuilla ja tilanteesta — kuten muistakin satamaan liittyvistä asioista — voi kysellä numerosta 0400 602 602. Puhelimeen vastaa Isosaaren emäntä Mari Impola. Hän hyörii aliupseerikerholla, joka nykyään on satamatoimisto ja kahvila-ravintola.

”Tänne maksetaan satamamaksut ja täältä saa mukaansa saaren kartan. Samalla kannattaa jäädä kahville ja ihailla upeaa merinäköalaa sekä kaupungin silhuettia isolta terassilta”, hehkuttaa Impola.

Todella tilava sauna

”Tarjoamme myös ruokaa. Suosittuja annoksia ovat kana- ja bratwurst-korit tai 12 euroa maksavat salaatit, kuten vuohenjuusto- ja jokirapusalaatti. Oma lukunsa ovat Isosaaren burgerit, joista tuhdeimmalla on liki puoli kiloa painava pihvi.”

Upseerikerhon vieressä on Isosaaren erikoisuus, 9-reikäinen golfrata, jonka saaren henkilökunta rakensi käyttöönsä 1980-luvulla. Väylien pituudet ovat 60—150 metrin välillä. Kenttää pidetään haastavana ja sen on sanottu olevan Suomen vaativin par-3-kenttä.

Saaren pohjoisrannalla on myös lekotteluun houkuttelevia hiekkarantoja ja saunat. Niistä suurin, Haapala, on entinen varusmiessauna, johon mahtuu liki 60 kylpijää. Haapala on veneilijöiden käytössä. Naisten saunavuoro on klo 18–20 ja miesten klo 20–22. Maanantaisin on sekasauna puolilta päivin aina iltakymmeneen saakka. Muut kaksi saunaa, Rantala ja Koivula, ovat tilaussaunoja.

Luonnonystävän aarreaitta

Isosaaressa on jäljellä vielä runsaasti puolustusvoimien vanhoja rakennuksia, kuten kasarmi, rivitalot ja erilaisia kasematteja, tähystys- ja ampumispaikkoja.

Ei ihme, että ensimmäisenä kesänä saaressa on käynyt runsaasti armeija-aikojaan saarella muistelevia miehiä. Valitettavasti entistä punkkaansa ei pääse katsomaan, sillä rakennuksiin ei pääse sisälle.

Luontoa harrastavalle veneilijälle Isosaari on aarreaitta. Saarella on yli 400 kasvilajia. Teiden varsilla voi nähdä metsämansikoita ja villeinä rehottavia vadelmapuskia.

Saaren koilliskärjessä pesii muun muassa karikukkoja, riskilöitä ja luotokirvisiä. Kalavedet ovat rikkaita ja virvelinsä päähän voi saada meritaimenen, kuhan tai isoja meriahvenia.

Tulevaisuus auki

Tällä hetkellä Isosaari on suunnilleen siinä tilassa, mihin se jäi puolustusvoimien lähdettyä saarelta vuonna 2012. Saarta hallinnoi Senaattikiinteistöt, joka on myymässä sitä. On kiinnostavaa seurata, kenen omistukseen Isosaari lopulta päätyy.

Helsingin kaupunki ei ole kiinnostunut saaren ostamisesta. Kaupunki on lähiaikoina aloittamassa kuitenkin Isosaaren kaavoitusta. Hurjimmissa visioissa Isosaaren tulevaisuus on nähty kansainvälisen tason lomakeskuksena lomaosakkeineen ja viihdekeskuksineen.

Toivottavasti saari säilyy tulevaisuudessakin mahdollisimman monelle avoimena virkistys- ja luontokohteena.

Risto Nordell
VENE 9/2017

Kommentoi

X