Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa

Käärmeluodot

Tiedot

Koordinaatit:
60°08,8' P, 24°51,0' I
Merikartta:
A & B 627
  • Palvelut

  • tulentekopaikka
  • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Käärmeluotoja on kolme: pohjoinen, läntinen ja itäinen. Ne kaikki ovat maisemallisesti näyttäviä korkeita kalliosaaria, joiden rantakalliot ovat paikoin erittäin jyrkkiä ja kasvillisuus karua. Pieni hiekkaranta, muuten rannat kallioisia tai kivikkoisia. Saaret ovat kuitenkin mainio retkikohde. Veneenkiinnitysrenkaita on läntisen Käärmeluodon länsirannalla. Käymälät ovat läntisellä ja pohjoisella Käärmeluodolla. Lyhytaikainen telttailu on sallittu pohjoisella ja läntisellä Käärmeluodolla.

Arkistosta:

Upeita saaria käden ulottuvilla

Eteläisellä Käärmeluodolla on houkutteleva hiekkaranta ja useita veneitä. Pohjoiselta Käärmeluodolta löydän kivikkorannan pätkän. Saarella on isommille veneille hyviä kalliorantoja. Sen huipulla on loistava telttapaikka hulppeine maisemineen. Hiki virtaa, kun kannan tavarat kahdella reissulla mäen päälle. Kommelluksineenkin takana on ehdottomasti paras meripäivä.

Kummastelen saarten vähäistä käyttöastetta, mutta salaisesti olen iloinen.

Saaren pohjoisrannalla on mahtava uimapaikka.

Illalla kuutamo tekee sillan suoraan teltalleni. Meri on hiljentynyt ja makuupussi vetää puoleensa.

Aamu-uinnin jälkeen kuivattelen auringossa, ja nautin kaurapuuron reissun upeimmassa maisemassa. Näin lähellä kaupunkia, näin upea paikka, enkä ole täällä koskaan käynyt! Pidän leirin samassa paikassa toisen yön.

Kierrän tutustumassa Eteläiseen Käärmeluotoon, jolla on loistavia rantautumispaikkoja eri kokoisille veneille. Pienet saa hienolle hiekkarannalle, isot kalliokiinnitykseen.

Tukikohdassa nautiskelen retken herkuksi nousseen pasta carbonaran saaren korkeimmalla kohdalla tuulensuojassa, kunnes virittelen retkityynyt kalliolle päiväunia varten. Kasvojen kuumotuksesta päätellen nukun hyvän tovin.

Illalla koetan onnea kalastuksen parissa. Näen kaloja, mutta koukkuun eivät suostu tulemaan.

Jussi Evinsalo
Kippari 7/2018

Pääkaupunkiseutu on täynnä veneilykohteita

Helsingin kaupungin ulkoilusaaria. Saaret ovat pieniä mutta monipuolisia.

Veneen kiinnitys läntisen Käärmeluodon länsikallioon tai pohjoisen Käärmeluodon jyrkkään pohjoisrantaan. Eteläisellä Käärmeluodon pohjoisranta on hiekkaa. Siitä etelään hiekkarinne nousee ja hieman ylempänä on hyviä telttapaikkoja.

Käärmeluodot ovat niin lähellä Lauttasaarta, että pääsen sinne nopeammin melomalla kuin Wikulla Otsolahdesta. Pumppaan kumikanootin täyteen ja pian olen läntisen Käärmeluodon rannassa, jonne on etsiytynyt neljä muutakin melojaa. Pystytän teltan tasaiselle hiekkamaalle saaren pohjoisen hiekkarannan tuntumaan ja menen ruokailemaan melojien seuraan. He ovat myös tulleet Lauttasaaresta. Aamulla herätessäni melojat ovat jo lähteneet. Saari on sen verran lähellä, että tänne voi tulla myös arki-iltoina ja lähteä kanootilla töihin.

Syödessäni aamiaista ajaa rantaan alumiiniveneellä seitsenhenkinen perhe, Maunu Visuri ja Mirkka Sikow lapsineen.

– Tällä hetkellä ei ehditä paljoa merelle, kun pienin on alle vuoden. Mutta kun lähdetään, niin nämä saaret ovat sopivalla etäisyydellä tälle joukolle. Täällä on paljon mukavia koloja ja joku virittää puuhun aina keinun, jossa lapset viihtyvät. Välillä heitellään kiviä tai keksitään jotain muuta simppeliä ja viihdyttävää, kertoo Maunu.

– Uiminen ja rannassa kahlailu ovat lasten lempipuuhia. Kylmälläkin vedellä joku rohkea pulahtaa ensin ja muut eivät voi olla menemättä perässä. Yleensä retkeen kuuluu myös saaren kiertäminen ja aarteiden etsiminen rannoilta, ja aina tuuli on tuonut jotain mielenkiintoista, Maunu kertoo.

Perhe loihtii kasseista viltin sekä eväät ja kesäinen retki saavuttaa huippunsa.

– Muita suosikkisaaria ovat Torra Lövö, Koirasaari tyynellä kelillä, pienet luodot Melkin länsipuolella ja Knapperskär, jossa on joskus yövytty isompien lasten kanssa. Veneretket näin hienoissa saarissa ovat ehdottomasti kesän parasta antia!

Jätän perheen ja lähden kiertämään saarta länsirantaa etelään.

Kallio on kerrassaan hieno, korkea ja sileä. Rannalla istuu Mikhail Eremenko. Miehelle tuli vieraita Venäjältä ja hän halusi näyttää heille jotakin mukavaa. Niinpä koko seurue on nyt ongella Käärmeluodolla.

Nousen jyrkkää länsirannan kalliota yhä korkeammalle. Sen laella on upea keittiöpaikka, jos mukana on oma grilli, kuten Markku Maanisella ja Jorma Iitiällä.

– Valmistamme aina aterian, jossa on kolme ruokalajia. Ne ovat kana, sika ja makkara, kehuu Markku. – Kerran kana jäi pois, mutta sikaa olikin puolitoista kiloa!

Markku sanoo ajavansa HT-veneellä parisenkymmentä kertaa kesässä Lauttasaaren pohjoisrannalta lähisaariin grillailemaan. Kohteena ovat yleensä Käärmeluodot, Korkeasaari tai Tvijälp, ne kun ovat lähellä ja rauhallisia.

Jari O. Tenhunen
VENE 5/2008

 

Kommentoi

X