Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa

Enholmen

Tiedot

Koordinaatit:
57°41,86' P, 18°49,14' I
Merikartta:
731
  • Palvelut

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Arkistosta:

Pikkusaaria tutkimassa

Suunnitelmana oli rantautua aivan Sliten edessä köllivälle Enholmenin saarelle. Leikimme ajatuksella, että saisimme yöpyä pienellä, salaperäisellä saarella aivan yksin.

Enholmenille on rakennettu 1600- ja 1700-luvuilla linnoitus Sliten suojaksi. Välillä saari toimi koleraparantolana, kunnes armeija otti sen taas omakseen Krimin sodan ja maailmansotien ajaksi.

Gotlandskust-kirjassa olimme nähneet kiehtovia kuvia ja lukeneet, että betonilaiturin merenpuolella vettä olisi noin kolme metriä – ellei pohjoisesta ole huuhtoutunut hiekkaa. Sinne piti ehdottomasti päästä seikkailemaan.

Lähestyimme saarta navakassa pohjoistuulessa. Mittarin lukemat pysyttelivät yli kahdeksan metrin, aina välillä napsahti yli kymmenen.Tuuli painoi niin pahasti sataman pohjoispuolella sijaitsevan laiturin rosoista betoniseinää kohden, ettei rantautuminen ollut järkevää.

Kiikaroimme myös läheisen Smöjen saaren (57º43,82′ P, 18º57,46′ I) suuntaan. Siellä on sadan metrin betonilaituri kalkkikiven louhinnan ajalta. Laiturissa näkyi useita purjeveneitä ja saaressa on kuulemma hieno hiekkaranta, mutta kokonaisuudessaan se näytti luotaantyöntävältä.

Anne ja Steffi Sjöholm
VENE 3/2012

Kommentoi

X