Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa

Helsinki, Eestiluoto

Tiedot

Koordinaatit:
60°07,5' P, 25°13,4' I
Merikartta:
A & B 625, 625/1
  • Palvelut

  • tulentekopaikka
  • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Arkistosta:

Itä-Helsingin ja Sipoon helmiä

Helsingin kaupungin saari. Rakennukset ja laiturit vuokralla. Runsaasti kiinnitysrenkaita pääsaaren pohjois- ja itäsivulla ja joitakin länsilahden rannassa. Renkaita on myös Träsklandetin etelärannassa ja Kutuhälletin pohjoisrannan itäpäässä. Eestiluodon pohjoisrannalla on kaksi huussia ja jätepiste, Träsklandetin kaakkoiskulmalla huussi, Kutuhälletissä avogrilli, huussi ja jätehuolto. Viimeksi mainitussa on telttailu sallittu. Osa saarten kiinnitysrenkaista on käyttökelvottomia rantakivien takia. Luonto on kaunista ja monipuolista. Alueella on lehtokielon ja kenttäorakon kasvualueita, jotka on rauhoitettu.

Villingistä lähden ystäväperheen kanssa päiväretkelle Eestiluodolle. Kierrämme saariryhmän. Siellä täällä näkyy yksittäisiä veneitä kallioon kiinnittyneinä. Runsaimmin rantautumispaikkoja näyttää löytyvän pohjoiselta rannalta, mutta me haluamme kokeilla, mahdummeko luoteiskulman suojaiseen lahteen. Saaressa olevat rakennukset ja niihin liittyvät laiturit ovat vuokralla.

Havaitsemme yhden hyvän kallion, mutta siinä on jo vene. Emme näe tarkkaan, onko lahden pohjukassa mahdollisuuksia. Annamme veneen ajelehtia, kunnes vesi alkaa näyttää liian matalalta. Annan vähän kaasua päästäkseni syvemmille vesille.

Moottori pysähtyy yhtäkkiä. Perässä olevan kumikanootin naru on kiertynyt potkuriakselin ympärille. Heitän nopeasti ankkurin veteen pysäyttääkseni ajelehtimisen. Kurkin laidan yli, mutta en näe potkuria kunnolla. Onneksi mukana ovat sukelluslasit. Pulahdan veteen ja saan köyden irti muutamalla sukelluksella. Meistä tuntuu, että kohtalo ei halua meitä tälle rannalle, joten menemme lahden suulla olevaan pikkusaareen.

Pikku Milkakin pääsee turvallisesti rantaan ja lähtee äitinsä kanssa innoissaan tutkimaan lammikoita. Saari on juuri sopivan kokoinen koko perheen pienelle seikkailulle. Itse Eestiluoto on suuri ja sen luonto monipuolinen, ulkosaariston luonteinen.

Irrotan Gumotex-kumikanootin ja houkuttelen Stigin mukaan ympäristöä katselemaan. Eestiluodon rannassa pikkusaarta vastapäätä on muutama lenkki kalliossa. Sen jälkeen lahti kapenee kapeaksi salmeksi. Yli johtaa silta Träsklandetiin, jonka etelärannassa on kalliolenkkejä. Melomme eteenpäin Kutuhälletin koilliskulmalle, jossa on myös muutama kiinnityslenkki sekä tulipaikka ja telttailu on sallittua. Kumikanootilla rantautuminen onnistuu helposti.

Melomme takaisin läheltä Granlandetin rantaa. Saari on vuokrattu Merenkävijät ry:lle. Yhtään venettä ei poijuissa kuitenkaan tänä elokuisena tiistaipäivänä ole.

Jari O. Tenhunen
VENE 6/2008

Yksi kommentti artikkeliin “Helsinki, Eestiluoto”

  1. Rookieveneilijä sanoo:

    Tänään käväisin Eestiluodolla ensimmäisen kerran, erittäin kaunis paikka.

    Kannattaa tosiaan olla tarkkana rantautuessa, tuohon pohjoispuolen poukamaan pienen kallioluodon läntistä puolta ajaessa (molemmin puolin luotoa on suurinpiirtein samanlevyinen vesiyhteys lahdenpoukamaan) otin pohjakosketuksen; nopeutta oli onneksi vain vajaat 5 km/h. Merikartta ei näytä noita kiviä ollenkaan ja antaa hieman yli metrin syvyyden tuohon kohtaan; itsellä Buster, joten siinähän ei syväystä juuri ole. Paljon siis on merkitsemättömiä kiviä, vaikka niitä on jo valmiiksi merkitty paljon tuolla alueella! Helpointa oli rantautua läntisen poukaman puoliksi uponneelle ponttoonilaiturille (tosin en tiedä onko se yksityiskäytössä). Luonto on upeaa eikä ihmisiä juuri missään näkynyt!

Kommentoi

X