Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa

Velkuanmaa

Tiedot

Koordinaatit:
60°26,4' P, 21°38,7' I
Satamanro:
874
Merikartta:
D 720
Vieraspaikkoja:
50
Syvyys:
2,5 - 3,5 m
Kiinnitys:
poiju, aisa
Avoin:
itä
Satamamaksu:
30 €/vrk. sis. sähkö (2021)
Yritys:
Saaristohotelli Vaihela
Puhelin:
040 737 7240, 044 737 7623 (ravintola)
 • Palvelut

 • imutyhjennys
 • joukkoliikenne
 • jätehuolto
 • kahvila
 • leikkipaikka
 • luontopolku
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • tulentekopaikka
 • uimaranta
 • vesi
 • wc

VENEVÄEN SUOSIKKIRAVINTOLA -ÄÄNESTYS 2018: 

Saaristohotelli Vaihela ★★★ + 1/2

”Hyvä ruoka, ystävällinen henkilöstö, mukava ympäristö.”

”Kaunis, hoidettu miljöö. Viehättävä, rauhallinen terassi, ystävällinen palvelu. Riittävästi vaihtoehtoja listalla. Salaattia oli vain yksi, mutta maku olikin sitten loistava. Salaatin kanssa oli saaristolaisleipää. Olemme käyneet kolmesti eikä koskaan olla petytty. Tälläkin kertaa tuntui olevan vain tyytyväisiä asiakkaita.”

”Pieni ja hiljainen ravintola, hyvä ruoka ja iloinen henkilökunta.”

”Joka kesä palaan syömään kahvimarinoitua karitsan sisäfilettä. Täydellinen kypsyys, paras kastike ja juuri oikeankosteat kermaperunat. Viinivalikoima huikea – ja tuovat omat viininsä. Keittiöhenkilökunta seuraa koko ajan ’salin’ tapahtumia kiitettävästi.”

Lukijamme suosittelevat: Lampaan sisäfile. Kahvipaahdettu lammas, murea, niin hyvä, että piti syödä hitaasti, ettei vain loppuisi. Listalla oli myös paistettua ahventa, joka oli hyvää. Samoin kanaruukku oli loistava.

Lisää sataman kuva Ilmoita virheestä sataman tiedoissa

Rekisteröityneet käyttäjät voivat päivittää polttoaineiden hinnat.

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kevät 2017:

Vaihelan satamassa laituri ja ranta on kunnostettu. Veneilijöiden käytössä ovat mm. uudet wc-tilat.

Laiturimaksuun (vuonna 2017 vuorokaudelta 25 euroa) sisältyyt sähkö, vesi, grillipaikka, suihkut sekä aamusauna klo 5–13 itsepalveluperiaatteella.  Tynnyrisaunan suihku on veneilijöiden vapaassa käytössä klo 22–13 ja päivisin, jos saunassa ei ole varauksia.

Hotellin aulassa on tarjolla aamiasbuffet ennakkovarauksella. Varaus edellisenä iltana klo 21 mennessä joko numerosta 044 7377 623 tai suoraan ravintolasta. Hinta: 15 €/aikuinen, 7,50 €/lapsi (3–12 v)

Arkistosta:

Vaihela viihdytti ja vakuutti

Kesän 2010 paras löytömme Saaristomerellä oli Vaihelan vieraslaituri. Uudistuva satama on Velkuanmaan saaressa, Turun ja Iniön välissä.

Ani harvassa paikassa voi nauttia samaan aikaan aidosta luonnonrauhasta ja herkullisesta ravintolaruoasta. Vaihelassa tämä on mahdollista, koska hyvä ravintola sijaitsee kivenheiton päässä rannan hiljaisuudesta.

Emme ole koskaan aiemmin tänne osuneet, vaikka satama sijaitsee aivan Saaristomeren sydämessä. Vaihela on kuitenkin ollut monien kestosuosikki jo pitkään. Esimerkiksi useampikin Suomen presidentti on vieraillut Vaihelassa Naantalin kesäasunnolta käsin.

Vaihelaa kehuvat myös monet satamaan säännöllisesti saapuvat veneilijät.- Olemme käyneet täällä parikymmentä vuotta. Täällä on kaunista. Hienot näköalat, ylistävät Leena ja Mikko Hanhiniemi rantakalliolla.

Löylyt telttasaunassa

Kesällä 2010 moni asia on muuttunut entisestä: laiturin sähköt ja vesijohdot on uusittu, uimarantaa varten on tuotu sata tonnia hiekkaa – ja mäelle on pystytetty iso telttasauna. Siellä saa löylyt satamamaksun hinnalla.

– Ehdottomasti aion kokeilla! toteaa Mikko Hanhiniemi, mutta vaimo katsoo telttaa ja sen edessä seisovaa suihkua vähän vieroksuen: – Uimapuku päällähän tuossa pitäisi olla. Miten sitä saisi tukkansakaan pestyä?

Pian kuitenkin selviää, että suihkussa voi käydä myös omassa rauhassaan upeassa hirsisaunassa, joka on hieman ylempänä kalliolla. Sauna on juuri remontoitu perusteellisesti ja sitä saa myös vuokrata yksityiskäyttöön.

Telttasauna on hankittu, jotta voidaan taata, että vilkkaimpaankin aikaan kaikki halukkaat pääsevät löylyn lämpöön sekä pesulle naisten ja miesten vuoroilla.

– Tämä telttasauna oli hullu idea. Kuulin, että Suomen YK-joukot Afganistanissa saavat kaksi tällaista. Pyysin, että valmistaja tekisi samalla minullekin yhden, kertoo Vaihelan isännäksi vuoden vaihteessa astunut Roni Erävaara.

Roni on ollut itse aikoinaan YK-joukoissa Libanonissa. Se selittää telttasaunan lisäksi myös sen, miksi hänen isännänviirissään komeilee Suomen lipun ohella YK:n tunnus.

Satamaan satsataan

Ikänsä saaristossa liikkunut Roni aikoo panostaa satamaan oikein tosissaan. Uimalaituri on jo ostettu, ja lisää hiekkaa tuodaan, jotta pienemmillekin lapsillekin saadaan mukava pulikointipaikka.

– Laituriin mahtuu nyt 50 venettä. Aion ensi kesäksi pidentää laituria ja siirtää poijuja kauemmaksi, jotta niihin on helpompi tulla. Se on tarpeen, koska veneiden koko on kasvanut sen jälkeen, kun nämä poijut on laitettu, Roni toteaa.

Hän aikoo myös avata veneilijöille pyykkituvan hotellin yhteyteen, kunnostaa luontopolun ja luoda erilaisia tapahtumia. Juhannusta vietettiin nyt 66 veneen voimin, ja kokko paloi komeasti lautallaan meren laineilla. Muinaistulien yössä ollaan mukana, ja omaa perinnetapahtumaa rakennetaan syyskuun 18. päivälle.

– Silloin on Palvan meritaistelun vuosipäivä. Täällä oli silloin suuret taistelut, Roni kertoo.

– Tuossa lähellä yhdenkin saaren ympärillä on viisi laivahylkyä. Olen tilannut tuota päivää varten tänne tykkejä ja sen ajan tyyppisiä sotilasasuja rekvisiitaksi.

Satamassa on viihtyisää. Ainoa ikävä puoli käydessämme oli, että roskis ja puuceet olivat todella täynnä. Myös paikan isäntää harmitti se, että ”Roskaroope” ei käynyt toistuvista patisteluista huolimatta riittävän usein, vaan Pidä Saaristo Siistinä ry:n tehtävien hoitaminen jäi välillä sataman pitäjien puuhaksi.

Satamaa lähestyessä kannattaa pitää huoli, että ohjaa veneensä kohtaan, jossa merikartassa on vierassataman merkki. Jos nimittäin seuraa aivan saaren rantaan asti viitoitettua väylää, joutuu kylän laituriin, vieraslaiturin pohjoispuolelle.

Vieraslaiturin edustalla on hyvin tilaa laskea purjeet ja laittaa lepuuttimet. On melkoinen etu, kun nämä puuhat voi hoitaa mukavasti saarten suojassa.

– Kovat itätuulet ovat ainoat, jotka tänne osuu. Ja niitähän ei kesällä usein ole, Roni toteaa.

Loistava ravintola

Rannasta on kymmenen minuutin kävelymatka kesäistä maalaistietä makujen maailmaan. Vuonna 1870 valmistuneen tilan kotoisassa ja vehreässä pihapiirissä toimii pieni hotelli sekä useita erilaisia ravintolatiloja.

Terassilla voi nauttia kahvin lisäksi vaikkapa hampurilaisen (12 e), katkarapupastaa (15 e) tai saaristolaispyttipannua (11 e). Ulos voi toki tilata myös fiinimpiä annoksia, jotka sisältyvät tyylikkään ravintolasalin à la carte -listalle. Pääruoaksi voi ottaa vaikkapa savustettua lohta (21 e), karitsan potkaa (23 e) tai pippuripihviä (26,50 e).

Testasimme vuohenjuustosalaatit (12 e), ja sen pohjalta uskaltaa suositella muitakin. Todella herkullisen annoksen kruunasi juuston päälle kauniisti laitettu balsamico sekä vadelmakastike.

Roni kertoo, että osa veneilijöistä käyttää Vaihelan hotellihuoneitakin.

– Mukavan paljon on käynyt väkeä päiväristeilijöillä, ja he ovat sitten ottaneet huoneen yöksi. Juuri kävi iso purjevene, jonka porukasta osa yöpyi veneessä ja osa hotellissa.

Matkailijoiden ja ravintolavieraiden viihdykkeeksi pihan perällä asustaa kaksi villisianporsasta. Ne saavat herkukseen tähteitä ravintolasta, mutta eivät itse päädy pannulle, vaikka ravintolasta saakin villisikahampurilaista. Possut ovat selvästi isännän suosiossa: kaupunkituliaisena ne saivat uuden uima-altaan.

Anne ja Steffi Sjöholm
VENE 9/2010

 

 

13 kommenttia artikkeliin “Velkuanmaa”

 1. M Yacht sanoo:

  Saunateltta, LOISTAVA. Ruoka ja palvelu erinomaista.
  Vielä kun saavat Irlannin Gaffet tehtyy kunnolla, niin loistavaa.
  Ja vaik ei saiskaan niin tullaan varmana uudestaan. SUOSITTELEN !!!

 2. milou sanoo:

  palvelu ollu aina ystävällistä ja joustavaa.

 3. lasse47 sanoo:

  Satama epäsiisti, opasteet puuttuu. Ei juomakelpoista vettä. Satamavalvojan tärkein tehtävä rahastus, ei auttanut keulaköysissä, väitti veneilijöiden vievän jopa vessapaperit. 20€ satamamaksu törkeä tämäntasoisesta satamasta.

 4. Halcyon sanoo:

  Hieno sijainti ja näkymät laiturista sekä maukas ruoka ravintolassa MUTTA:

  – epäystävällinen ja tietämätön palvelu – vaikutelma, että veneilijät eivät olet maksavia asiakkaita, business tuntuu pyörivän vain hotellin ympärillä
  – Saaristomeren kallein sauna? €25 paikasta jossa ei voi peseytyä, koska vettä ei tule hanasta
  – €20:n satamamaksu silkkaa rahastusta laiturista, sähköstä ja epäsiististä puuceestä

 5. Avance sanoo:

  Paikka oli niin epäsiisti, että se näytti täysin hylätyltä. Huussit sotkuiset, laiturille ei tullut vettä, silti hintaa 20 e. Henkilökunta oli aidosti pahoillaan, paikan isäntä ei kuulemma välitä. Laitoin saman palautteen kuin tähän Saaristohotelli Vaihelan fb-sivuille – kommenttini poistettiin välittömästi.

 6. Laivakatti sanoo:

  Jep, yhdyn muihin. Satama oli niin hylätyn tuntuinen, että mietimme, saako siellä edes olla ja mistä suunnasta kohta tullaan haulikon kanssa rahastamaan, vaikka piipahdimme sinne vain aamupalan tekoon. Myös kievari näytti siltä, että siellä saisi istua yksinään tarjoilijoiden kanssa. Suuri plussa kuitenkin rannassa oleva ”irtosuihku”, jossa sai vähän peseydyttyä, kun ihmisiä ei ollut. 20 euroa on TODELLA TÖRKEÄ hinta tästä paikasta, 5-10 euroa voisi vielä irrotakin.

 7. Miihkali sanoo:

  Satamapalveluista en tiedä, busterilla päiväseltään, mutta ravintolan ruoan laatu on vähintään Saaristomeren paras. Palvelu on ollut tässä jo parisen vuotta aina ystävällistä, joskin välillä vähän opettelevaa, kun vain kesäkaudella pääosin paikka pyörii. Keittiömestarina Akseli Herlevi, jonka pihviannokset olivat ehdottomasti parhaat kesäterassipihvit joita olen syönyt. Työn puolesta reilusti vierasvenesatamissa syöneenä voin vakuttaa olevan todellakin vierailun arvoinen paikka. Satamien piffit yleisesti hyvää huoltoasema tasoa, mutta täällä saa jopa gourmettia mielestäni viihtyisässä ympäristössä.

 8. SeppoWiljami sanoo:

  Ravintolaa ei kokeiltu, mutta muuten tuntuu kuin veneilijät olisivat vain sellainen välttämätön paha. Puuceet ilman paperia, ei juomavettä. Kun vertaa satamamaksuja on 20 euroa aivan liikaa pelkästään siitä että saa köydet kiinni laituriin.

 9. Roller sanoo:

  Kun valvontaa ei ole, on käytös joillakin veneiilijöillä avan karmeaa – viimeksi ystävällisesti toivotettin, että menkää helvettiin täältä, kun tuli aaltoja veneellämme vahingossa tuotettua laiturille tullessa. Lapsiperheitäkin oli ikävä kyllä kuulemassa.
  Taisi viinit tai viinat läikkyä suuren moottoriveneen rouvan lasista, kun hänellä meni herne niin totaalisesti nenään.
  Näytti kyllä siltä, että maisteja oli jo tarpeeksi.
  Kamalaa.
  Olen edelleen pahoillani aiheuttamaani suurta haittaa ja pyysinkin tätä anteeksi tuolta rouvalta ja muiltakin satamassa. Vahinkohan se kuitenkin oli, eikä tahallinen teko.

  P.S: Hyvää kesää kaikille ja toivon, ettei tuo satamassa olllut suuri vene tuota harmittavia aaltoja.

 10. merikeiju sanoo:

  Puuceet haiskahtaa,mutta onneksi ovat.Ilmeisesti Saaristo siistinä konkassa!Ei levää,uida voi!Ystävällistä porukkaa kievarissa.Possut parasta paikassa,koiralle ja veneen miehistölle ajankulua seurata possujen touhuja.Ruoka kelvannut herra Presidentille!Tuulella ja ennätyshelteessä pystyy uimaan!Tärkeä paikka meille sijaintinsa takia!Kiitos vaan Roni Erävaara!Toiletissa voisi olla haketta ja paperia!!!

 11. Merikeiju sanoo:

  Kiitos taas kesän annista!Ruoka todella hyvää Saaristohotellissa.Söin Ribbseja ja oli todella herkullista.Menu a la Aleksi Herlevi loistava!Puuceet nyt ja roskikset tyhjennetty.Merci!Tämä luonto niin kaunis ja rauha .Linnut nyt jo lähteneet syysmuuttoon,mutta joutsenperhe vielä ,pääskyset ja varikset lentelee.Possut hauskoja ja näyttävät voivan pulskasti.Toivottavasti ensi kesänäkin!Sauna todella siisti ja siellä mukavaa saunoa!Hieno näkymä!Tähtitaivas elokuun pimeässä yössä ihmeellisen kaunis!Tädet näkyvät hyvin,linnunrata bongattu,Cassiopeia löydetty!Aiemmin elokuun alussa mahtava paikka uimiseen.Hiekkaranta mainio!Rauhallinen satama!SuosittelenMuinaistulille kannattaa tulla!

 12. Lukija136 sanoo:

  Tulimme uudelleen kesällä 2017, ja muutaman vuoden takaiseen vierailuunverrattuna moni asia oli uudistunut. Puucee on korvattu uudella vesivessalla ja telttasauna tynnyrisaunalla. 13-22 voi tynnyrisaunaa vuokrata, ja aamuisin se on yöpyvien veneilijöiden yhteiskäytössä. Kesäpäivän kruunasi kylmät oluet ja elävä musiikki Vaihelan terassilla. Lapsille saaristohotellin aluee oli trampoliini, keinut ja lampaita.

 13. Jukka31 sanoo:

  6.8.2021 kävimme poikkeamassa päiväseltään ja syömässä Vaihelassa. Liekö kokilla ollut huono päivä ja suomalainen ei kehtaa ruuasta valittaa.

Kommentoi

X