Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa

Maisaari

Tiedot

Koordinaatit:
60°19,9' P, 21°53,6' I
Satamanro:
862
Karttasarja:
D
Merikartta:
D719
Vieraspaikkoja:
15
Syvyys:
1,2-2 m
Kiinnitys:
poiju, kylki
Satamamaksu:
Peikkoranta 12 €/yö, viikkopaikka 52 €. Haarla/Huhta 10 €/yö, viikkopaikka 44 € (2021)
Puhelin:
Maisaari Kioski 040 250 1933
 • Palvelut

 • jätehuolto
 • leikkipaikka
 • luontopolku
 • pesutupa
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • tulentekopaikka
 • uimaranta
 • wc
 • yhteysalus

Rekisteröityneet käyttäjät voivat päivittää polttoaineiden hinnat.

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

VENE 4/2021

Maisaari löytyy Rymättylän eteläpuolella. Satamaan poiketaan saaren pohjoispuolitse kulkevalta 2,4 metrin väylältä. Maisaaren pääsatama Peikkoranta ja Haarlan laituri ovat suojaisia etelänpuoleisilla tuulilla.

Laskimme Maisaaren Peikkorantaan vauhdikkaassa, liki 10 m/s slöörissä Kustavin Lootholmasta. Onnistuimme saamaan yhden harvoista kylkipaikoista punaisen rantavajan kupeesta, vankalta arkkulaiturilta. Viereiseltä grillipaikalta kantautuu herkullisia tuoksuja ja lapset kirmaavat vesirajassa toisen vieraslaiturin vieressä olevalla uimarannalla.
Lähempi tutustuminen kertoo, että sitten viime käynnin grillipaikka on laajentunut kokonaiseksi grillihuoneeksi valmiine klapeineen. Rantaan on ilmestynyt myös astioiden pesupaikka. Saaren kaksi tilaussaunaa ovat tutuilla paikoillaan.

Maisaaren kahvila-toimisto on isossa vanhassa rakennuksessa noin 300 metrin päässä Peikkorannasta. On Eino Leinon, runon ja suven päivä. Siniristilippu liehuu pihamaalla, aurinko paistaa ja valkoiset pilvenhattarat kiitävät sinisellä taivaalla. Tunnelma on kuin suoraan Jukka Kuoppamäen laulusta Sininen ja valkoinen.
Pihalla on vieraiden käytössä muutama grilli. Kioskista voi ostaa lohisoppaa, makeisia, jäätelöä ja kahvia ja lainata erilaisia ulkopelejä. Tarjolla on myös meriaiheisia matkamuistoja ja käsitöitä. Rakennuksen takana on ulkohuussilta näyttävä rapistunut rakennus, joka paljastuukin yllättäen siistiksi vesivessaksi.

Risto Nordell

 

VENE 6/2013:

Maisaari on Rymättylän eteläpuolella ja kaikilta etelän puoleisilta tuulilta suojaisaan satamaan poiketaan saaren pohjoispuolitse kulkevalta 2,4 metrin väylältä.

Maisaaren rannassa näkymiä hallitsee iso, punainen venevaja. Sen edustalla on vankka arkkulaituri. Toinen vieraslaituri sijaitsee pienen kaislikon takana. Näiden päälaiturien lisäksi Maisaaren pohjoispuolella on vielä ns. Haarlan laituri, jossa on 12 poijua.

Saaren etelärannalla voi kiinnittyä Huhdan laiturin poijuihin. Satama siellä soveltuu kuitenkin lähinnä matalakulkuisille moottoriveneille. Valaistus ja sähköpisteet löytyvät vain päälaitureista.

Saavuimme paikalle heinäkuisena lauantaiehtoona. Venevajan viereisellä grillipaikalla makkara tuoksui ja haitarimies säesti merimieslauluja komeasti tenorillaan vetävää oopperalaulajaa. Grillin tuoksuihin sekoittui puulämmitteisen saunan savun aromi.

Saunoja oli tarjolla kaksin kappalein. Kauempana hohti uutuuttaan iso tilaussauna, jonka terassille mahtuu isompikin porukka. Sen olisi saanut käyttöönsä hinnalla 14 e/tunti. Me tyydyimme pieneen ja kodikkaaseen rantasaunaan päälaiturien vieressä. Löylyt olivat lempeät ja mikä parasta, kerrankin uimaan pääsi helposti. Yhdeksän euroa oli kerrassaan kohtuullinen maksu.

Aamukävely kertoi, että Maisaaressa on suuria vihreitä nurmikenttiä telttailua varten. Saarella on useita laavuja, grillipaikkoja, käymälöitä ja majoitusrakennuksia, kaikki merkitty selkeillä viitoilla.

Päärakennuksessa on toimisto, kioskikahvila ja tv:llä varustettu takkahuone. Viihtyisällä pihamaalla on reheviä kukkaistutuksia, lasten leikkipuisto ja puutarhakalusteryhmiä. Kaiken keskellä häärii Maisaaren emännöitsijä, Merja Mannonen.

Kaupungin saarilla niin Turussa kuin Helsingissäkin on ollut levottoman paikan maine. Merja Mannonen torjuu päättäväisesti ennakkoluulot.

– Ennen vanhaan saattoi niin ollakin, sillä joillekin oluenjuonti oli tärkeämpää kuin saaristo ja sen luonto. Maisaari on nykyään rauhallinen perhekohde, jossa järjestys on pysynyt erinomaisena.

Tekemistä riittääkin kaikenikäisille. Suosituinta ajanvietettä kalastamisen, saunomisen ja uimisen ohella ovat frisbeegolf, lento- ja jalkapallo, melonta ja soutelu. Maisaaressa on myös luontopolku.

Maineikas historia

Maisaaren suuruuden aika sijoittui talonpoikaispurjehduksen kultakaudelle, joka Rymättylässä alkoi jo 1600-luvulla. Legendaarinen Maisaaren Simo kuljetti silloin ratsumiehiä Naantalista Tukholmaan ja hevosia Liivinmaalta Ruotsin rannikolle. Sata vuotta myöhemmin maisaarelaiset laivurit niittivät kunniaa viemällä Rymättylän kirkonkellot korjattaviksi Tukholmaan ja rahtaamalla säännöllisesti kalkkia Ahvenanmaalta Ruotsiin.

Talonpoikaispurjehdus synnytti Maisaaressa myös laivanvarustoimintaa. Yksi viimeisistä suurista voimanponnistuksista oli parkki Llanellyn rakentaminen 1800-luvun puolessa välissä. Saaren viimeinen kauppa-alus, kuunari Toivo rakennettiin vielä vuosisadan lopussa, mutta 1900-luvun alussa purjelaivat eivät enää kyenneet kilpailemaan moottorialusten kanssa.

Kieltolain aikana monet pirtuväylät kulkivat myös Maisaaren vieritse. Saarelaisten tiedettiin osallistuneen innolla salakuljetukseen ja eritoten varastointiin, jota Saaristomeren alueella kutsuttiin ”virolaisen säilyttämiseksi”. Maisaaren Antolan talossa on yhä nähtävillä lattian alle varta vasten pirtulle rakennettu säilytystila.

Puuhakkaat rymättyläläiset eivät herenneet halvemman virolaisen alkoholin salakuljettamisesta edes kieltolain jälkeen. Vielä 1930-luvulla Pähkinäisen ja Pakinaisten väliseen salmeen upotettiin satoja litroja pirtua varastoon.

Risto Nordell

9 kommenttia artikkeliin “Maisaari”

 1. Luontopolku sanoo:

  Kävin kesällä 2010. Kommentit:
  -luontopolun merkintä ja kunto vaatisi ehostusta
  -sosiaaliset palvelut todella surkeat
  -pesytymismahdollisuudet heikot
  -ympäristö vaatisi huolenpitoa
  – yöpymisen hinta tasoon nähden korkoa
  -ei kiinnosta käydä uudelleen

 2. Merinorsu sanoo:

  Käyty useita kertoja vuodesta 2006 ja jo sitä ennenkin
  Luontopolku ei ole asfaltoitu mutta todella kaunis ja maasto vaihtelevaa, ehdottomasti kiertämisen arvoinen

  Alue on kokonaisuudessaan turun kaupungin retkeilyaluetta jossa luonto on etusijalla

  rannoissa on korkealuokkaiset kuivakäymälät ja ”keskustassa” vesi wc:t
  2012 on otettu käyttöön uusi sauna joten nyt vuokrattavia saunoja on kaksi!

  Yöpyminen maksoi vuonna 2012 8 € sis sähkön päälaiturissa, jätehuollon, polttopuut käymälän/wc:n ja vesipisteen joka on noin 20 m rannasta.

  Lisäksi alueella on TV huone, savustus paikka 2 kpl laavuja 2kpl keittokatosta, kota grillikatos, Frisbeegolf rata, jalkapallokenttä ja paljon lampaita suuressa aitauksessa. kaikki veneilijöiden käytössä Sekä lisäksi polettisuihkut.

  Suosittelemme koko perhe!

 3. tarjukka sanoo:

  Maisasauna kannattaa vuokrata!!

 4. Spike sanoo:

  No joo. Pari kertaa olen käynyt. Kyllähän tässä yönsä viettää, eikä kahdeksan euron laiturimaksu ole kohtuuton. Mikään täällä ei ole luksusta, mutta käypäistä kuitenkin. Asiakaspalvelu täälläkin on ystävällistä ja hyväntuulista. Ja sauna on tosiaan mainio!

  Ilmeisesti juuri täällä sain luontopolulta borreliatartunnan joitakin vuosia sitten. Polku kulkee osin tuoreessa ja vehreässä maastossa, jossa nuo verenimijät kaiketi viihtyvät. Polku sinällään on ihan mukava ja vaihteleva, mutta olkaa tarkkana niiden öppiäisten kanssa!

 5. Niuhola sanoo:

  Neuroottista porukkaa, jos illalla on saapunut yhdeksän jälkeen eikä ole maksanut tuota miljoonan alkua jo kiinni olevaan kahvilaan, joka sijaitsee aika kaukana. Sitä sitten karhutaan kiukulla, kuin veneilijä olisi joku suurrikollinen.

 6. Toni_B sanoo:

  Upea paikka jossa viihtyy useammankin yön. Henkilökuntaan kuului vallitettavasti joku hermoheikko mieshenkilö, jonka ainoa kommunikointitapa oli esittää asiat huutamalla. Kannattaisi hieman miettiä miten puhutellaan paikalle ensimmäistä kertaa saapuvia venekuntia joilla on pieniä lapsia mukana. Yksi ukko ei kuitenkaan saarta pilaa. Täällä on hyvät puitteet uida, saunoa, grillata ja ottaa iisisti.

 7. NOOB TUUBER sanoo:

  Op place XD

 8. Oon 100% Api sanoo:

  Jee me mennään nai saareen

Kommentoi

X