Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa

Birsskär (Stenskär)

Tiedot

Koordinaatit:
60°04,3' P, 22°02,5 I
Satamanro:
766
Merikartta:
D 709
Vieraspaikkoja:
25-30
Syvyys:
1,0 - 3,0 m
Kiinnitys:
poiju, ankkuri
Avoin:
-
Satamamaksu:
20€ /vrk. (sis. sähkö) (2021)
Yritys:
Stenskärs stugor och fisk
Yhteyshenkilö:
Agneta Jansson
Puhelin:
0400 789 378, 040 580 0490
  • Palvelut

  • imutyhjennys
  • jätehuolto
  • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Arkistosta:

Stenskärin suojainen lahti tarjoaa luonnonkauniin satamapaikan. Toinen laituri on itäisen Stenskärin rannassa ja toinen lännessä, asumattomalla Birrskärin saarella. Sen loppuun kulunut laituri korvataan ensi kaudeksi osana EU:n Smart Marina -projektia 45-metrisellä laiturilla, jossa on peräpoijut ja sähkö.

Kiti Westerback
VENE 12/2018

Satamia runkoväylän varrelta 142

Paikka löytyy Kirjaisten itäkärjen eteläpuolelta läheltä Gullkronaa. Laiturissa on paikkoja vajaalle 30 veneelle ja kiinnitys tapahtuu ankkurin avulla.

Satamaan ajo ja turvallisuus

Satamaan tullaan runkoväylältä 2,4 metrin väylää lännen suunnasta ja etelän puolelta muutaman mutkan tehtyä ollaan jo näköetäisyydellä laituriin.

Laiturialueella on pikku kivikko, mikä kyllä näkyy ja se on myös poijutettu havaittavuuden vuoksi.

Laiturin syvyys vaihtelee metristä kolmeen metriin, joten laiturin rannan puoli on tietysti matalaa. Väylältä saavutaan melko suoraan laiturin suuntaan, jossa on nelisen metriä vettä – paitsi laiturin päädyn alueella vain kolmisen metriä.

Satama-alueen länsipuolella on hyvä kiinnityskohta lännen suunnasta saavuttaessa. Kiinnittää voidaan ankkurin avulla noin 80-100 metriä ennen isoa laituria. Veden syvyyttä tulee seurata rantautuessa ja laskea ankkuri mahdollisimman kauas, jotta se pitäisi kunnolla.

Pikkutuulet eivät pahemmin osu laituriin ja makoilla voi rauhassa, mutta hurjemmat tuulet tietysti repivät missä vain satamassa. Varapaikkana voi etukäteen suunnitella Stenkärin puolta tai Gråsön etelärantoja.

Maissa havaittua

Laituri on pitkähkö ja tukeva keskikokoiselle veneelle. Laiturin tyvessä oli muutama soutuvene, joita voi käyttää Stenskärissä käyntiä varten. Matka on noin 400 metriä. Veneet olivat hyväkuntoisia ainakin kevätkesällä 2011. Pelastusliivit tulee olla omasta takaa tietysti puettuna.

Tein pikku kierroksia lähialueen rannoilla eikä roskia näkynyt maastossa. Puusto on saaristolle tyypillistä käkkärää avomeren puolella ja suurempaa puuta on suojanpuolella. Kallioista maastoa sekä kosteikkoa on pikku kalliojyrkänteen läheisyydessä. Saaresta ja saareen pääsee vain veneellä, eikä siellä voi eksyä pidemmälläkään kierroksella. Saaren pituus on noin kilometri ja suurin leveys reilut 300 metriä.

Oleiluun paikka on mainio ja se on suosittu venemäärästä päätellen. Soutuvenettä voi käyttää vedenhakuun, saunareissuun suihkuun, vihannesten ja kalan ostoon Stenskärin puolelta. Soutuveneiden määrä on rajallinen, joten yhteistyö muiden vierailijoiden kanssa saa asiat toimimaan liukkaasti.

Satamamaksu Birsskärissä vuonna 2011 oli seitsemän euroa, joka sujautettiin postilaatikkoon.

Nähtävyydet

Nähtävyydet ovat vähissä, mutta sellaiseksi voi laskea vaikka koko alueen, jolloin nähtävää löytyy aina ruohonjuuritasolta puun latvojen kautta kumpupilviin asti.

Mikko Rajala
KIPPARI 8/2012

 

Kommentoi

X