Pensar

Tiedot

Koordinaatit:
60°08,18' P, 22°06,48' I
Satamanro:
628
Karttasarja:
D
Merikartta:
703
Vieraspaikkoja:
25
Syvyys:
2-5 m
Kiinnitys:
poiju, ankkuri
Avoin:
Huhtikuun 2014 lopulta
Satamamaksu:
20 e/yö, laiturihoidolla 75 e/2 henkeä/vrk (sis. illallinen ja aamiainen), päivävierailu 15 e/pv, ruokailijoilta päivävierailu 0 e/venekunta
Yritys:
Pensar Syd
Puhelin:
040 576 4976, satamakapteeni 050 590 9291
 • Palvelut

 • jätehuolto
 • kioski
 • leikkipaikka
 • luontopolku
 • museo
 • ravintola
 • sähkö
 • sauna
 • suihku
 • tulentekopaikka
 • uimaranta
 • vesi
 • wc
 • Wlan
 • yhteysalus

Rekisteröityneet käyttäjät voivat päivittää polttoaineiden hinnat.

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kevätpostia satamasta 2014:

Hinnat sis. sähkö, vesi, kuivakäymälät, suihku, grillejä (kaikki toimivat hiilillä) ja jätehuolto (ei ongelmajätettä). Huomaattehan että lajittelemme lasi- ja metallijätteen erikseen sekä pantilliset pullot, tölkit/pet omiin astioihin.

Kaunis luontopolku (2,5 km), lapsille ja aikuisille hauska seikkailurata ja iso pallokenttä. Lotta Svärd ja Suojeluskunta näyttey auki päivittäin 25/6-18/8, muina aikoina mahdollisuuksein mukaan ja tilauksesta ryhmille. Vuokrata voi kajakkeja, soutuveneitä ja moottoriveneitä.

HUOM! huhti-toukokuussa ja alkaen 19/8: Ravintola on auki ryhmille (vähintään 8 aikuista). Viikonloput auki 30.5.-18.6. ja 18.8.-27.9.2014.

Pyrimme aina olemaan päärakennuksessa, Solsidans Kosthåll ravintolassa, klo 9-10 ja ravintolan ollessa auki jolloin voit hoitaa maksun myös kortilla.
Muutoin laiturimaksun voi maksaa postilaatikkoon, joka on infotaulun alla.

Aamiaisaika klo 9-10, satamakonttori/vastaanotto auki klo 9-21, illallinen tarjoillaan ravintolassa, brasserityylinen, klo 18-22 ja klo 11-18 ravintolassa on ennemminkin kahvila, jossa pientä suolaista, juomia ja makeita suupaloja.

Facebook: www.facebook.com/pensarsyd

VENE 4/2010:

Gullkronan pohjoisreunan Pensarilla on sotaisa historia, mutta veneilijälle se on rauhallinen keidas ja persoonallinen vaihtoehto suurten satamien melskeelle.

Vaikka Pensar sijaitsee kahden väylän risteyksessä, ei se toistaiseksi ole noussut laituriparlamenttien suursuosikkien joukkoon. Lomapurjehtijat ovat runsaammin kansoittaneet Helsingholmin ja Gullkronan laitureita.

Gullkronan lopetettua toimintansa paine lähialueen satamissa on kasvamassa. Helsingholmiin on tulossa lisää laituripaikkoja ja myös Pensarissa rakennettiin kesällä 2009 kuumeisesti.

”Meille valmistuu kokonaan uusi laituri ja purjehduskaudella 2010 paikkoja on yhteensä jo kolmisenkymmentä. Haluamme lisää veneasiakkaita”, kertoo Eva Johansson Pensar Sydin lomakylästä. Johansson on pyörittänyt Pensar Sydia kahdeksan vuotta yhdessä miehensä Petter Karlssonin kanssa.

”Toimintakonseptimme on ’bed and restaurant.’ Mökkimme ovat suosittuja, samoin ravintolapalvelumme”, Johansson kuvaa. ”Koska panostamme täällä ravintolapalveluihin, on satamamaksu vain viisi euroa, jos koko venekunta ruokailee meillä.”

Pensar Sydin pitkänomaisen ja jyrkän rantatontin maisemaa hallitsee laiturien juurella kohoava korkea päärakennus. Se on entinen lottatalo, nykyinen ravintola Paviljongen.

”Päärakennuksen yläkerrassa on neljä huoneistoa ja alakerrassa ravintola. Veneilijät ovat tervetulleita tukevalla saaristolaisaamiaiselle. Toimimme a la carte -periaatteella, mutta tilauksesta järjestämme myös buffet-illallisia.”

”Sunnuntaisin tarjoamme brunssin kuohuviineineen. Sitä ovat suosineet erityisesi Turun seudulle viikonloppureissultaan palaavat veneilijät. Ruokalistamme vaihtuu usein ja se perustuu mahdollisimman paljon saariston omiin raaka-aineisiin, kuten kalaan. Suosituin annos on ehdottomasti nokipihvi, eli sokerikuorrutettu häränsisäfilee”, sanoo Eva Johansson.

Paviljongissa myydään myös legendaarista Pensarin ohutta näkkileipää sekä pikkuherkkuja, kuten espanjalaisia juustoja, oliiviöljyä ja pestoa. A-oikeuksin varustettu ravintola on erikoistunut unkarilaisiin laatuviineihin.

Facebookissa: www.facebook.com/pensarsyd

Selkeä väylä

Pensariin on helppo navigoida. Etelästä tulevalta väylältä poiketaan laituriin Haraholmin länsiviitan takaa. Idästäkin satamaa voi lähestyä, mutta silloin on syytä varoa kiviä Pensarin ja Haraholmin välisessä salmessa. Vieraslaiturin edessä vettä on kahdesta neljään metriin. Satama on muuten suojainen, mutta avoin lounaistuulelle.

Veneilijöiden palvelut ovat asialliset. Satamamaksuun sisältyvät suihkut ovat muutaman sadan metrin päässä saunoilla. Saunomisesta peritään eri maksu, pikkusaunasta 22 ja isosta 27 euroa tunnilta. Korvaus on kohtuullinen, sillä Pensarin saunat ovat varsin kodikkaita ja siistejä. Tosin kuin usein saariston pikkusatamissa, saunasta pääsee kätevästi myös uimaan. Terasseilta avautuu merellinen näköala Klobbskärsfjärdenille ja Saaristomeren kansallispuistoon.

Lähin kauppa ja polttoaineasema ovat Kirjaisissa, noin neljän mailin päässä. Pensarissa rakennukset eivät kiiltele uutuuttaan, mutta lomakylän persoonalliset pikkuerikoisuudet sekä henkilökohtainen palvelu ja mutkaton tunnelma vetoavat kävijään. Tuntuu, kuin olisi vieraana Eva Johanssonin kotona.

Veneessä tai ravintolassa istuskelun lisäksi Pensarissa voi tehdä muutakin. Alueella on iso pallokenttä, grillipaikkoja, opastettu luontopolku ja hyvät kalastusmahdollisuudet. Tarjolla on myös ohjelmapaketteja, kuten Lottavaellus, saaristolaisleivän leivonta tai ruutivaellus, joka vie Pensarin menneisyyteen.

Värikäs historia

Viime vuosisadan alussa Pensar oli Saariston vapaajoukkojen, Skärgårdens Frigårdin tukikohta. Vapaajoukot osallistuivat kansallissodan taisteluihin muun muassa Lohmissa, Thorasissa ja Mielisissä. Korppoon kartanon valloittaneet punaisten joukot kärsivät tappion Pensarin vapaajoukoille.

Huhtikuussa 1918 Saariston vapaajoukot siirtyivät punaisten jättämään Turkuun miehitysjoukoiksi. Vapaajoukot perustivat kaupunkiin vankileirin, jolle koottiin yli 3 000 punaisten aktivistia Turun seudulta. Nykyisen pallokentän ja entisen äkseerausalueen viereisellä kalliolla kohoaa komea graniittinen muistopatsas, joka pystytettiin vuoden 1918 taisteluiden muistoksi.

Jatkosodan aikana Pensar oli myös lottien saari. He päivystivät harjoitusalueen takaisella kalliolla olevassa pikkuruisessa mökissä, joka toimi ilmavalvonta-asemana. Lottien tehtävänä oli tarkkailla Gullkronan selän takaa lähestyvien pommikoneiden liikkeitä.

Lottien tupa on vielä tänäänkin jäljellä muistuttamasta sotien aikaisesta elämästä saaristossamme. Lotat toimivat Pensarissa aktiivisesti yli kymmenen vuotta, aina vuoteen 1944 saakka, jolloin Lottajärjestö lopetettiin.

Pensar on myös laivaston vanhaa harjoitusaluetta. Suurvaltapolitiikkakin on koskettanut saarta, sillä 14. kesäkuuta 1941 saksalaiset miinalaivat Brummer ja Tannenberg seilasivat saaren vesille. Laivojen tarkoituksena oli laskea laaja miinakenttä Suomenlahden suulle ennen Barbarossa-operaation alkua.

Sotien jälkeen Pensarissa koittivat rauhallisemmat ajat: Saaresta tuli liki 60 vuoden ajaksi Paraisten Kalkin, nykyisen Partekin, henkilökunnan loma-ja virkistysalue.

18 kommenttia artikkeliin “Pensar”

 1. Ukko 56 sanoo:

  Käydessämme ensimmäisen ja varmasti viimeisen kerran tässä paikassa palvelu oli alarvoista. Kannatta lisätä kaasua siinä kohti ja suunnata jonnekin muualle.

 2. Sjöbe sanoo:

  Laituriin kiinnittyessä, perä- ja kylkikiinnitys on kielletty ja tästä pidetään tiukasti kiinni, vaikka omistaisi kuinka pienen tai kapean veneen. Päiväkävijöiltäkin kerätään maksu jos ei käytä ravintolan palveluita. Huono maku jäi vaikka henkilökunta vaikutti mukavalta.

 3. Pensar Syd Eva sanoo:

  Tämä tuli yllätyksenä! Pahoittelen etten ole vastannut aikaisemmin ja olen samoiten hyvin pahoillani että teitä on palveltu huonosti.
  Yleensä palvelu on henkilökohtaista ja hyvää, samoin ruoka.
  Pyydämme nokkakiinnitystä koska osa laiturista kiinnittyminen tapahtuu viuhkassa jolloin paikkoja muille jää vähemmän jos kiinnittää peräkiinnityksellä. Kylkikiiinitystä tuskin tarvitsee kommentoida.
  Aikaisemmassa elämässä purjehtineena nokkakiinnitys oli looginen ja käytännöllinen kiinnitys.
  Vastaus päiväkiinnitysmaksuun on selkeä. Seuraa samaa linjaa kuin yöpymismaksu. Eli mikäli käyttää palveluitamme laiturimaksu on edullisempi.
  100% yksityisomistuksessa oleva satama rakentaa ja ylläpitää laiturit, vedet, sähköt, poijut, wlan, grillipaikka, leikkikenttä, kulttuuripolku jne. omista tuloistaan. Tulkaa uudestaan, vaikka paha mieli jäi edeltävästä kerrasta, kokeilemaan onko parempi palvelu ja mieli, suosittelen!

 4. Tupuna sanoo:

  Erittäin nätti ja rauhaisa satama ja saarella mielenkiintoinen historia. Ravintolankin ruoka erittäin maittavaa. Ei mitään pahaa sanottavaa, päinvastoin!

 5. Seilori33 sanoo:

  Aivan karmea paikka. Paikan palvelu on tylyä ja karua. En suosittele tätä paikkaa kenellekään.

 6. Saila Lee sanoo:

  ”Persoonallinen” vaihtoehto juu, mutta en suosittele.

 7. Merikatti sanoo:

  Pensar Syd on yksi suursuosikkimme! hyvää lähiruokaa, hyvällä maulla ja hyvillä yksityiskohdilla rakennettu palvelukokonaisuus (esim: pikkusaunan ranta on vähän kivikkoinen mutta eipä haittaa kun omistajat ovat laittaneet saunan terassin penkin alle laatikollisen laina-crockseja uimakengiksi). Upea luontopolku, loppupään kallioilta voi mennä uimaan suoraan Gullkronan selälle:)

 8. Pesusieni sanoo:

  Älkää vaivautuko; palvelu perseestä!

 9. Pesis66 sanoo:

  Huonot kokemukset minullakin, ei kannata vaivautua ylihintaiseen ja palvelultaan ala-arvoiseen paikkaan. Itse ainakin boikotoin tätä paikkaa.

 10. Satunnainen veneilijä sanoo:

  Itselläni viime kesästä jäi positiivinen kuva paikasta. Erityisesti paikan historiasta kertonut ”museo” oli mieliin painuva. Aamupala oli hyvä ja satama suojainen.

  Tsemppiä yrittäjille.

 11. Eva Johansson, Pensar Syd sanoo:

  En yleensä vastaa kommentteihin joissa ei ole oikea nimi ja kontakti, mutta pitänee vastata Sampo11 nimimerkille kysymyksellä. Mistä olet mahtanut saada niin luotettavaa tietoa että voit julkaista että omistaja = tämän viestin kirjoittaja kirjoittaa itse positiivisia nettikommentteja ”joka sivulle” ja nimimerkillä joka ei ole oma nimi.
  Kun tulet rantaamme voit henkilökohtaisesti kertoa sen minulle niin tutkin miten tällainen on mahdollista tapahtua. Itse en ole tietoinen asiasta.
  Aurinkoiset terveiset Pensar Sydistä
  Eva Johansson

 12. V-M Nokelainen Yrittäjä Jokioisilta sanoo:

  Erittäin asiallinen palvelu kun käytiin leivoksella ja viinillä. Jekku koirakin huomioitiin omalla vesiastialla.

 13. Kesämieli sanoo:

  Käytiin syömässä ja ruoka keskinkertaista. Olen kyllä parempaakin saanut sillä hinnalla.

 14. hohhoijakkaa sanoo:

  Kovin menee mielipiteet ristiin. Joskus kaikki positiiviset kommentit tulevat omistajalta, mutta ainakin yhtä usein käy niin että kaikki ”supersurkea”-kommentit tulevat kilpailijalta (en tiedä onko). Mahdoton veikata 13 kommentin perusteella että montako haukkujaa tai kehujaa on. Omistaja ainakin kommentoi omalla nimellään.

 15. ArMi sanoo:

  Lueskeltuani kommentteja ja käytyäni ensimmäistä kertaa satamassa täytyy nostaa peukkua omistajalle. Sai todella mukavaa palvelua! Oltiin yksi yö ja meitä oli kaksi venekuntaa. Saarella on todella hieno kenttä jossa voi pelailla ja käydä muistomerkillä katsomassa upeita maisemia. Pienimuotoinen museo on todella kiva! Saunaan emme menneet, mutta yleisesti ottaen paikasta jäi hyvä kuva. Laiturit ovat mielestäni hyvin hoidettu ja viitoitukset ovat erinomaiset. Jos jotain miinusta haluaa hakea, niin laiturin läheisyydessä löyhkäsi joku, en tiedä olivatko huussit vai jokin muu. Laiturille eikä veneille haju ei kantautunut, joten mitään haittaa siitä ei ollut. Tullaan varmasti toistekkin, jäihän meiltä sauna kokeilematta.

 16. Etelärannalta sanoo:

  Idyllinen paikka, hieno yhdistelmä palvelusatamaa ja luonnonsatamaa. Ravintolan ruoka ja palvelut hyviä. Kannattaa kuunnella henkilökunnan suositusta, aina yksi kala ja lihavaihtoehto. Satamamaksun ja ”laiturihoidon” yhdistelmä sekoittaa hieman. Kannattaa kierrellä hieman ja tutustua saaren mielenkiintoiseen lähihistoriaan. Sauna kannattaa varata, loistavat näkymät merelle. Varmasti paikka joka jakaa mielipiteitä, mutta jos Kuningatar Silviakin on paikassa käynyt, täytyy siinä olla jotakin extraa jota muualta ei hevin löydä.

 17. SanShine sanoo:

  Oikein mukava paikka ja hienot maisemat luontopolulla, hyvä ruoka ja palvelu oli todella ystävällistä. Meillä oli vain päivän reissu mutta vaikutelma oli sellainen siltä että voisimme joskus viihtyä pitempäänkin.

 18. juicem sanoo:

  Otimme laiturihoidon ja siihen kuuluu valtavan herkullinen päivällinen. Evalla on taito loihtia gourmet-aterioita yksinkertaisista paikallisista raaka-aineista. Aluksi oli paistettuja punajuuria ja valkojuuria Manchego-juuston kanssa. Kuhaa pääruokana. Ja mud cake tuoreilla mansikoilla jälkiruokana. Herkullista. Ylellistä. Koska hlökuntaa ei ole hurjasti, varaa aikaa riittävästi. Hienossa ympäristössä tämä on vain plussaa.

Kommentoi

X