Tunnhamn

Tiedot

Koordinaatit:
59°55,77' P, 22°11,07' I
Satamanro:
614
Karttasarja:
B, D
Merikartta:
647,701
Vieraspaikkoja:
20
Syvyys:
2,5 m
Kiinnitys:
laituriin+poiju tai ankkuri
Avoin:
koillinen
Yritys:
Thelma Brunström
Yhteyshenkilö:
Thelma Brunström
Puhelin:
02 466 1880, 040 719 4063
 • Palvelut

 • jätehuolto
 • kalamyynti
 • leikkipaikka
 • luontopolku
 • sähkö
 • vesi
 • wc
 • yhteysalus

Rekisteröityneet käyttäjät voivat päivittää polttoaineiden hinnat.

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

VENE 6/2007:

Hangosta eteläiselle Saaristomerelle johtavalta ”moottoritieltä” kannattaa poiketa Vänön kohdalla muutama maili pohjoiseen. Tunhamnissa veneilijää odottaa suojaisa pysähdyspaikka, jota merenkulkijat ovat vuosisatojen ajan käyttäneet.

– Olemme täällä ensimmäistä kertaa. Monta vuotta on aiottu tulla, mutta aina on menty ohi. Tämä on ensimmäisiä Saaristomeren saaria. Tästä menee helposti ohi, toteaa purjehtija Jere Erkkilä Tunhamnin laiturilla. Hän on kaikin puolin tyytyväinen paikkaan.

Erkkilän satamavalintaan vaikutti ratkaisevasti Vänössä saatu tieto, että Tunhamnissa pääsee television ääreen. Ihmekös tuo: sinä iltana oli jalkapallon MM-kisojen loppuottelu.

– Kysyttiin Vänön kauppiaalta, että onko Tunhamnissa telkkaria. Kauppias käski kysyä paikalla olleelta Kaj Brunströmiltä, joka asuu Tunhamnissa. Kaj sanoi, että menkää sinne vaan ja kysykää. Kyllä siellä joku sitä kuitenkin katsoo. Kun tulimme Tunhamniin, niin selvisi, että Kaj oli jo soittanut ja järjestänyt asian. Katsottiin matsi saaren emännän ja isännän kanssa, Jere Erkkilä nauraa tyytyväisenä.

Seuraavana päivänä venekunta vieraili uudelleen legendaarisen Thelma Brunströmin talossa. Thelma on tunnettu muun muassa merenkulku- ja ampumistaidoistaan. Ja tietenkin erilaisista villatuotteistaan.

– Ostettiin esimerkiksi lapaset. Odotan jo talvea! toteaa saman seurueen Jere Etelälahti, joka niin ikään on tyytyväinen ensivisiittiinsä.

Meille Tunhamn on tuttu useammankin kesän takaa. Harva asia näyttää muuttuneen – niin hyvässä kuin pahassakin. Esimerkiksi laiturialueelle monta vuotta sitten jätetty romu näyttää edelleen olevan siellä, valitettavasti. Uutta on punaisessa maalissa hohtava Pidä Saaristo Siistinä puucee.

Upeaa, koskematonta luontoa

Hieman kauempaa löytyy upeaa luontoa. Saaren länsipuolella on vehreä pelto ja sen jälkeen voi nousta komealle kalliolle. Koskematonta luontoa! Ihana kanervan ja katajan aromi! Hiljaisuus. Vesiraja suorastaan houkuttelee uimaan.

Paluumatkalla pysähdymme mekin Thelman puodissa. Ostamme juuri savustettuja ahvenia ja maukkaita sämpylöitä. Myyntivuorossa on Thelman pojan avovaimo, Yrsa Gustavsson.

– Veneiden määrä on kyllä lisääntynyt. Yhtenäkin yönä oli kymmenen, Yrsa Gustavsson toteaa tyytyväisenä.

Hän kertoo, että pian laituripaikkoja löytyy lisää ponttonilaiturista, joka on tulossa lähinnä oman väen käyttöön. Pääasiassa vieraspaikat ovat nykyisessä puulaiturissa. Meidän vierailumme aikana satamassa yöpyi kuusi venettä.

Ihania aamusämpylöitä

Tapaamme Yrsa Gustavssonin myös seuraavana aamuna, kun hän saapuu sämpyläkorinsa kanssa laiturille. Menekki on taattu: yhdestäkin veneestä käydään heti ostamassa lisää.

Tunhamnissa on saatavissa myös hyvin harvinaista palvelua: itse tuotettua, ympäristöystävällistä sähköä. Tunhamnissa oltiin pitkään ilman virtaa, mutta parin viime vuoden ajan käytössä on ollut tuulivoimalan sähköä. Se helpottaa asukkaiden arkea ratkaisevasti.

– Meitä asuu täällä kaksi perhettä ympäri vuoden. Thelma ja Lasse Brunström sekä meidän perheemme, Yrsa Gustavsson kertoo.

Yrsa Gustavssonin ja Kaj Brunströmin lapsista vanhempi käy ensimmäistä vuotta koulua. Eipä mitenkään helppoja päiviä ekaluokkalaiselle: matkaan lähdetään klo 6.40 lautalla ja kotiin pääsee vasta lähes kymmenen tuntia myöhemmin.

Yksi kommentti artikkeliin “Tunnhamn”

 1. Nortti sanoo:

  Poikkesimme Tunnhamnissa kesällä 2010. Perhe Brunström hoitaa sukutilaansa ja palvelee auliisti veneilijöitä.
  Satama on suojainen ja saari idyllinen. Myynnissä tuoretta savukalaa, sämpylöitä sekä käsityötuotteita. Saarta kiertää mielenkiintoinen luontopolku, maisemat polun varrella ovat mahtavat.

  Ainoa miinus tulee vieraslaiturin vieressä olevan yritystoimintaan käytetyn entisen kalasataman siisteydestä.

Kommentoi

X