Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa

Kemiönsaari, Lammala

Tiedot

Koordinaatit:
60°02,60' P, 22°40,5' I
Satamanro:
600
Merikartta:
B 646
Vieraspaikkoja:
10
Syvyys:
2 m (satamakirjan mukaan), väylä 1,5 m
Kiinnitys:
ankkuri, kylki
Satamamaksu:
ilmainen
Puhelin:
02 42 600
 • Palvelut

 • kaasu
 • kauppa
 • polttoaine
 • joukkoliikenne
 • wc
 • jätehuolto
<h2 style="text-align: center;">2018</h2> <p style="text-align: center;">Puh. 02 42 600</p> <p style="text-align: center;">Bens 98, D</p> <p style="text-align: center;">Kanisterilla 300 m, ma-to klo 9-18, perjantai klo 9-20, lauantai klo 9-15.</p> <p style="text-align: center;">Muut palvelut vastarannalla Kalkholmenin vierassatamassa (400 m).</p> <p> </p>

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Arkistosta:

Rauhaa ja tunnelmaa

Hangon vilinän jälkeen kaipaamme hiljaisuutta. Valitsemme ”moottoritien” sijaan pohjoiseen vievän väylän ja käännymme siitä Taalintehtaan väylälle.

Tuuli moinaa hiljalleen. Kesä ja ilta ovat kauneimmillaan. Livumme hitaasti heikossa myötätuulessa pitkää, kapenevaa Finsjösundenin salmea. Sen molemmin puolin on paljon mökkejä, joiden pihoilla grillataan, pelataan ja uidaan. Viimeinkin on riittävän lämmintä nauttia kaikesta tästä!

Vauhtimme lähes pysähtyy juuri ennen kuin Västanfjärdin lahti avautuu edessämme. Tässä hiljaisuudessa ei kuitenkaan tee mieli käynnistää konetta. Ajatuksen voimalla pääsemme yli tuulettoman kohdan ja sitten puhaltaakin taas sopivasti.

Kurvaamme styyrpuuriin, Lammalaan. Viimeisen väylänpätkän syvyydeksi on merkitty merikarttaan 1,5 metriä. Laiturin päässä luotaamme vettä parisen metriä.

Eläköön Lammalan VPK!

Punaisessa venevajassa on lähtövalmiina paikallisen VPK:n alus. Sen naapurissa, pienessä puulaiturissa on tilaa muutamalle vierailevalle veneelle. Yksi moottorivene siihen on jo kiinnittynytkin.

Ketään ei näy eikä kuulu, joten voimme jatkaa tiirasinfonian kuuntelua laiturissakin. Täydellistä!

Lammalan palveluina on laiturin lisäksi puucee sekä kärryt, jotka voi tuupata mukanaan kaupalle.
Lammalan taajama on yllättävän lähellä, parin sadan metrin päässä. Idyllisellä laiturilla ei voi kuvitellakaan, miten lyhyen matkan päässä seisoo kerrostalo ja kulkee kylänraitti.

Lammalan pieni taajama on Västanfjärdin keskus, ja siellä on apteekki, kiinnostava kirppis, kampaamo, bensis sekä K-Market Knallis, joka valitettavasti on kiinni käydessämme sunnuntaina.
Viereisestä info-kioskista poimitun esitteen mukaan kaupan yläkerrassa olisi kaupan oma museo. Kauppa on näet perustettu jo vuonna 1896 ja kauppias on toimessa neljännessä polvessa. Kirjaston yläkerrassa puolestaan on alueen merenkulku- ja purjelaivanrakennusperinteestä kertova näyttely.

Lammalasta on kävelymatka Kalkholmeniin, jossa on syvempi laituri ja jahti Eugenian kotisatama.
Matkalla vastaan tulee suuri Västanfjärdin Uusi kirkko. Siitä jonkun matkaa sivutietä kulkien pääsee Vanhalle kirkolle, joka on kahdeksankulmainen, vuonna 1759 valmistunut puukirkko.

Anne ja Steffi Sjöholm
VENE 5/2018

Kemiönsaaren kierto

Lammalaan johtaa pitkä, kapea ränni.

Satamassa on tilava huussi, mutta paperi on loppu. Jokin eläin on tonkinut roskiksen sisällön pihalle.

Laituri on tilava, ulkosivulla on viisi poijua, rannan puolella neljä paalupaikkaa, lisäksi on kylkipaikkoja. Lähistöllä on myös kauppa.

Lähtiessämme mietimme, pääseekö Finsjölandetin länsipuolelta etelään. Kyllä pääsee, väylä on mutkikas ja viehättävä.

Jari Tenhunen
VENE 8/2012

Yksi kommentti artikkeliin “Kemiönsaari, Lammala”

 1. Matti Parkkinen sanoo:

  Västanfjärdin/Lammalan ”kaupan” laiturissa on hyvin tilaa. Kävely kaupalle, Knallis (myös polttoaineita) 150m. Vieressä apteekki ja kirjasto (auki osan viikkoa). Kalkholmenin laiturissa 500m päässä on ravintola.
  Kesällä 2018 aukeaa uusi baari/ravintola n. km kävelyn etäisyydellä.
  Bjärkas Golf, par 3, noin 7km, arvioitu mainioksi kentäksi, baari ja majoitus tarjolla.
  Lisäksi n. 3km etäisyydellä Kansakoulu B&B majoitus + ravintola.
  Finsjölandetin länsipuolitse on merkitty reitti kohti Taalintehdasta.

Kommentoi

X