Tilaa

Högsåra Lillbackan laituri

Tiedot

Koordinaatit:
59°57,20' P, 22°22,25' I
Satamanro:
597
Merikartta:
B 645, 647, 648, D 701, 702
Vieraspaikkoja:
40
Syvyys:
1,5 - 3 m
Kiinnitys:
poiju, kylki
Avoin:
koillinen-kaakko
Satamamaksu:
20 € (2019)
Yritys:
Lillbackabrygga
Puhelin:
040 589 1798, 044 521 1236
WWW:
hogsara.eu
  • Palvelut

  • jätehuolto
  • kahvila
  • kioski
  • leikkipaikka
  • ravintola
  • sauna
  • suihku
  • sähkö
  • tulentekopaikka
  • uimaranta
  • vesi
  • wc
  • Wlan
  • yhteysalus

VENEVÄEN SUOSIKKIRAVINTOLA -ÄÄNESTYS 2017 ja 2018: 

Farmors Café ★★★★★

”Legendaarinen paikka! Mielettömän hyvää ruokaa ja taivaallinen kakkuvalikoima. Ihan omassa luokassaan koko Suomen mittakaavassa.”

Lukijamme suosittelevat: Pizzat ja kakut. ”Kaikki, mitä valmistavat, on hyvää, mutta saaristolaispöytä on varmaan heidän suosituin vaihtoehtonsa.”

Lisää sataman kuva Ilmoita virheestä sataman tiedoissa

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Vene-lehti 9/2019

Högsåra – Keisarien saarella

Högsårassa on kaksi satamaa, eteläisempi on perinteinen kyläsatama, joka tunnetaan nykyään nimellä Lillbackan laituri. Sitä ylläpitävät Anders Backman ja hänen vaimonsa Jenny Örnell-Backman. Saaren pohjoisosassa on Kejsarhamn, joka on saanut nimensä Venäjän keisarin vierailuista. Kumpaankin satamaan on helppo poiketa Paraisten portille vievältä 4,2 metrin väylältä.

Satamat ovat erittäin suojaisia vallitsevilla etelänpuoleisilla tuulilla. Lillbackan laituriin käyvät itätuulet ja Kejsarhamniin pohjoiset puhurit.

Lillbackan laituri on jykevä kylänlaituri, jossa paikkoja riittää noin neljällekymmenelle vierasveneelle. Laiturilla on mukavasti pöytiä ja penkkejä laituriparlamenttien kokoontua. Rannan rakennukset ovat kauniisti harmaantuneita ja vanhat koristeverkot ja sumput kertovat Högsåran menneistä ajoista.

Takapuoli paljaana

Laiturin juuressa toimii baari Rumpan. Sen edessä on oma laiturinsa päiväkävijöille. Suupielet hymyyn vetävällä nimellä (rumpan, takapuoli) on oma historiansa, joka juontaa Jenny Örnell-Backmanin isän ystävään. Miehet olivat saunomassa ja ystävä totesi, että nyt kun takapuoli on pesty, pitäisi jatkaa matkaa mainittu ruumiinosa paljaana. Tästä on saanut nimensä myös satamasauna Rumpan ren. Sauna on puulämmitteinen ja uiminenkin saunomisen yhteydessä onnistuu. Sähkösauna suihkuineen löytyy 300 metrin päässä rannasta.

Lillbackan laiturissa on nähty vaivaa veneilijöiden viihtymiseksi ja monet ratkaisut ovat persoonallisia: esimerkiksi sataman grillipaikka on kodikas sisäpiha, jota ympäröivät pienet vajat pöytine ja tuoleineen. Vajojen kattoina on ylösalaisin käännettyjä veneitä. Yksi sataman vetonauloista on matala hienohiekkainen ranta, jolla kelpaa aurinkoisena päivänä köllötellä kuin konsanaan jossakin eteläisimmillä koordinaateilla.

Högsåran kulttuurimaisema

Satamasta on vain lyhyt matka kylänraitille. Kävelylenkillä voi ihailla Högsåran huolella säilytettyä kulttuurimaisemaa hyvin hoidettuine taloineen. Modernimpaa ilmettä saarelle tuovat kolme tuulimyllyä, Ilo, Frej ja Flora. Ne ovat saaneet nimensä saaren kolmen työhevosen mukaan. Vaikka kesäisin Högsåran väkiluku moninkertaistuu, pitää muistaa, että pelkästä idyllistä ei ole kyse, sillä saarella on noin neljäkymmentä ympärivuotista asukasta. Högsårassa on myös aktiivinen vuonna 1989 perustettu kyläyhdistys, oma nuorisojärjestö De Ungas Vänner ja Martta-toimintaa. Keskellä raittia on punainen bokstuga, kylän palvelukeskus, josta voi lainata esimerkiksi kirjoja, ostaa lahjaesineitä ja käyttää tietokonetta.

Isoäidin kahvila

Kylänraitilla monen kulkijan askeleet suuntaavat kahvila- ravintola Farmors Cafén pihapiirin, jonka ulkotarjoilutilat tuntuvat vain vuosi vuodelta laajenevan. Vuonna 1994 avattu kahvila on saavuttanut veneilijöiden jakamattoman suosion. Tiedän useita veneilijöitä, joille vierailu Farmors Caféssa on yksi veneloman huippuhetkistä. Toiminnan laajentaminen ei ole onneksi vaikuttanut laatuun.

Suurin suosikki, päivittäin katettu kakkupöytä on säilyttänyt tasonsa. Tarjolla on useita toinen toistaan herkullisemmilta näyttävä kakkuja, joista mieleisensä valitseminen on todella vaikeaa. Kun valinta on tehty, ei tarvitse kruusailla: talonväki kertoi, että kakusta saa leikata niin ison palan kuin vain kehtaa! Makeiden herkkujen ohella Farmors Café tarjoilee päivän aterian. Viikonloppuisin on katettuna runsas saaristolaispöytä monine kala- ja liharuokineen.

Kejsarhamn

Högsåran toinen satama, Kejsarhamn on vain lyhyen kävelymatkan päässä Lillbackan laiturista. Rantautuipa sitten kumpaan satamaan tahansa, kävely vehmaan saaren halki satamasta toiseen on elämys. Me kävelimme tuon matkan lämpimänä kevätkesän iltana ja tunsimme aurinkoisen päivän jälkeisen ”maan ihon pakanallisen tuoksun”, kuten runoilija Katri Vala on kevätillan tuntemuksia runossaan kuvaillut.

Kävelyretki vahvistaa käsitystä, että nyt ollaan saariston kyläkulttuurin ytimessä. Tuomet tuoksuvat talojen pihoissa. Vastamuuttaneet pääskyset tekevät villejä syöksyjä ja lampaat mäkättävät laajoilla hakamaa-alueilla. Rekisteröimätön auto köröttelee rauhallisesti kylän läpi. Sama auto pysähtyi aamulla tavan takaa jakamaan taloihin päivän postia.

Kejsarhamn oli pitkään ns. luonnonsatama, mutta aikaa myöten sinnekin on noussut veneilijöitä miellyttäviä palveluita, kuten jätehuolto, wc, saunat ja suihku, sekä pieni kahvila-kauppa. Satamassa voi grillata omassa katoksessaan ja jos omaa grilliä ei ole, voi lainata kahvilan kaasugrilliä. Saunoja on peräti kaksin kappalein. Uudempi niistä on aivan laiturien kupeessa ja se valmistui kaksi vuotta sitten. Kahvilan terassilla on viihtyisiä pöytäryhmiä, joiden äärellä voi havainnoida sataman vilkasta elämää: käyhän venevieraita vuosittain liki pari tuhatta.

Kejsarhamnissa toimii myös Jungfrusundin museo. Se kertoo kylän historiasta ja luotsaustoimen vaiheista saarella. Toinen saaren museoista on Beatastugan, jonka avaimen saa Farmors Cafésta.

Kejsarbodenissa on kaupan lisäksi pieni kahvilaterssi.

Keisarin ystävä

Sataman kuuluisin rakennus on Kejsar-Finan verkkovaja. Sen omistaja oli aikoinaan Serafina Lindblad, högsåralainen kalastaja. Hän sai nimensä siitä, että ystävystyi Venäjän suuriruhtinaan Aleksanteri III:n ja tämän puolison Maria Feodorovnan kanssa, jotka vierailivat huvijahdillaan useasti vuosina 1885–1894 saarella.

Kejsar-Finasta tuli suurruhtinaan ja hänen perheensä epävirallinen kalan hovihankkija. Ystävyys jatkui aina siihen saakka, kun leskeksi jäänyt Maria Feodorovna muutti entiseen kotimaahansa Tanskaan. Sieltä hän kävi vielä Finan kanssa kirjeenvaihtoa ja kiitti muun muassa Högsårasta tulleesta joulukorista.

Niin köyhä kalastaja kuin Kejsar-Fina olikin, ymmärsi hän markkina-arvonsa keisarin tuttavana. Siitä todistavat Finan painattamat kuvat itsestään, joita hän myi hyvään hintaan.

Keisarien ohella Högsåran historiaan on kuulunut Jungfrusundin luotsiasema, jonka historia alkaa jo 1500-luvulta.

Todennäköisesti ensimmäiset luotsit asettautuivat saarelle vieläkin aiemmin. Jungrowens Sunde (Jungfrusund) mainitaan kronikoissa ensi kertaa vuonna 1490, kun Sten Sture ilmoittaa Venäjän uhasta Ruotsi-Suomen itäosiin. 1500-luvulla saarella oli jo viisi luotsia ja he saivat palkaksi viisi kappaa ruista luotsausviikolta.

Eleganttia täyshoitolaelämää

Aikakirjoista voidaan lukea, että lokakuussa 1585 Mats Jacobsson sai verovapautta puolen silakkatynnyrin verran, sillä hän oli ”luotsannut Hänen Kuninkaallisen Majesteettinsa muonalaivan Narvaan ja sitten luotsannut Herra C. Gabrielssonin Narvasta Rääveliin ja on näin ollut pitkään matkoilla”.

Tämä lainaus on Clara Henriksdotter Purasen kirjoittamasta ja Juha Ruusuvuoren suomentamasta Högsåra-kirjasta. Se on erinomainen opas saaren elämään ja historiaan. Lähes 250-sivuinen kirja on täynnä tarinoita muun muassa sitkeistä saaristolaisista, luotsitilan jokapäiväisestä elämästä ja elegantista täyshoitolaelämästä 1930-luvulla. Kirjassa on runsaasti anekdootteja, vanhojen saarelaisten tai kesäasukkaiden muistoja menneisyydestä ja kertomuksia nykypäivästä. Högsåra-kirjassa on myös valokuvia saaren vaiheista 90 vuoden ajalta ja erityisen kiinnostavia ovat monet aluetta kuvaavat vanhat merikarttakuvat.

Kirjoittaja: Risto Nordell

Kippari-lehti 10/2008

Satamia runkoväylän varrelta 51

Högsåra on idyllinen ja luonnonkaunis saari Kemiönsaaren kunnan lounaisosassa. Högsåran satamassa on 25 paikkaa ja vierassatamaan ajo runkoväylältä on helppoa.

Yhteysalukselle on muistettava jättää tilaa lauttarannassa. Tuuli sopii hyvin idästä ja koillisesta laiturialueelle, mutta väylän ohikulkuliikenne ei satamassa häiritse paljon.

Högsåralta löytyy useita lapsiystävällisiä uimarantoja. Näihin kuuluu myös saaren länsirannalta löytyvä Sandvikin kaunis lahti, joka kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon. Sandvikin alueelta löytyy käymälä, pieni katos esimerkiksi rinkoille, telttailualue sekä kaksi tulentekopaikkaa. Länsituulella tuuli sopii rantaan. Laituria ei löydy rannasta, mutta esimerkiksi pienellä veneellä tai kajakilla on helppo rantautua hiekkarannalle.

Kasnäs jäi taakse ja matka suuntautui takaisin kolmen kaapelin mitan päässä olevalle runkoväylälle. Högsåran laituriin on matkaa Kasnäsistä noin kolme meripeninkulmaa. Högsåran satamassa on 25 paikkaa perä ankkuriin kiinnitettynä ja veden syvyydeksi ilmoitetaan satamassa 2-3 metriä. Vieraslaituri oli paikoillaan, mutta keväällä ei vielä palvelut pyörineet. Omien kahvien juonti laiturilla olevalla tukevalla pöydällä onnistui mainiosti.

Suojaisuus ja satamaan ajo

Vierassatamaan ajo runkoväylältä on helppoa, kunhan ottaa huomioon lauttarannan ja lautan tarvitseman reviirin, jota ei tule häiritä. Tuuli sopii hyvin idästä ja koillisesta laiturialueelle.

Väylän ohikulkuliikenne ei satamassa paljon häiritse, ei ainakaan Buster-luokan veneiden aallot.

Maissa havaittua

Saaren suurin pituus on 1,9 mpk ja leveys 1,3 mpk ja saareen pääsee yleisellä lautalla sekä veneellä. Erilaisia rakennuksia on laiturialueen lähettyvillä ja kävelyreissun voi suorittaa, kunhan kunnioittaa asukkaiden pihapiiriä. Kasnäsin puolelle on lauttayhteys, josta reilu puoli mailia isolle maantielle.

Ankkuripaikkavihjeitä lähiympäristössä

Heti Södra Furuholmenin ja Norra Furuholmenin länsipuolen kalliot ja Nämanön saaren lahdessa jossa ankkurin kuva. Ankkuripaikat ovat yleisiä ankkuripaikkoja ja merkitty karttaan. Näihin paikkoihin on matkaa pisimmilläänkin alle meripeninkulma.

Runkoväylä haarautuu Hamnholmenin eteläpuolitse viiden metrin väylää Helsingholmenin ohi jatkuen Gullkronaan. Toisen haaran, jota nyt jatkan eteenpäin, valintaan on määräävänä tekijänä tuulen suunta. Matka jatkuu Purunpään itäpuolta pohjoiseen.

Ankkuripaikka, jossa otin päivänokoset odotellessani tuulen tyyntyvän ja jatkoin matkaa Höglandiin, on Purunpään ja pitkulaisen saaren Högholmenin pohjoispuolen välissä. Paikka sijaitsee mökittömässä kohdassa, jossa on vettä pyöriä yhden ankkurin varassa paikassa 60 00,40 N ja 22 22,90 E. Väylät tekevät kolmion kohdassa, jossa tulee valita minne mennä.

Hamnholmenin lahdessa voi pitää hyvin tuulta ennen väylälle menoa. Siitä on kätevä mennä joko Gullkronan suoralle tai Paraisten porttiin.

Mikko Rajala
KIPPARI 10/2008

6 kommenttia artikkeliin “Högsåra Lillbackan laituri”

  1. Saariston ystävä sanoo:

    23.7.2013
    5 veneen seurueemme oli tarkoitus yöpyä ja käyttää Högsoran vierasvenesataman palveluja.
    Soitimme edellisenä päivänä varataksemme paikat, mutta valitettavasti varauksia ei oteta vastaan

    Kun seuraavana iltapäivänä saavuimme satamaan oli muutamia paikkoja vapaana, mutta satamakapteeni ilmoitti,
    että ne ovat varattu. Hämmästelimme asiaa ja satamakapteeni tylytti, että laituri on hänen ja hän saa varata sitä kavereilleen!

    Todella valitettava kokemus, toivottavasti satamakapteenilla on riittävästä kavereita jotta riittää asiakkaita.

  2. Jimi sanoo:

    Oliko kyseessä Kejsarinsatamasta tai kylänsatamasta?

  3. HanSte sanoo:

    Nätti paikka, ja saarihan on ihana.
    Mutta mutta: satamamaksu ja palvelutaso olivat eri planeetalta. Yö+sähkö 20 €. Rannalla pucee, sentäs sen käyttö ilmaista. Ei vettä. Suihku maksaa erikseen, ja sauna ei kuulu. Törkeää ylihinnoittelua mielestäni!

    1. 3fb53dbe5c14f5d01306c0cfabd4bc33 sanoo:

      Juuri näin, vuonna 2022, kaimesta rahastetaan. Soitto ja varausmaksu erikseen 25€ eikä kerrottu kyin vata kun köydet kiinni, suihku eri maksu, ei vettä .. eka & vila kerta. Paikka hieno mutta rahastusta, eipä kyllä ollut ruuhkaakaan … heheh happy hour😂😂 euron ale kahdesta ylihinnoitellusta tuotteesta🫢😂😂

    2. 3fb53dbe5c14f5d01306c0cfabd4bc33 sanoo:

      Juuri näin, vuonna 2022, kaimesta rahastetaan. Soitto ja varausmaksu erikseen 25€ eikä kerrottu kyin vata kun köydet kiinni, suihku eri maksu, ei vettä .. eka & vila kerta. Paikka hieno mutta rahastusta, eipä kyllä ollut ruuhkaakaan … heheh happy hour😂😂 euron ale kahdesta ylihinnoitellusta tuotteesta🫢😂😂

  4. Cata sanoo:

    Högsåra vastaa valitettavasti nykyään Helsingin bilesaaria. Moottoriveneet seurueineen varaavat paikat etukäteen, juhlat jatkuvat pitkin yötä. Suosittelen kiertämään paikan kaukaa.

Kommentoi

X