Tilaa

Byxholmen

Tiedot

Koordinaatit:
59°52,0' P, 23°21,3' I
Satamanro:
492
Karttasarja:
B
Merikartta:
635
Syvyys:
3,0 - 5 m
Kiinnitys:
rantaan+poiju tai ankkuri
Yritys:
Uudenmaan virkistysalueyhdistys
  • Palvelut

  • sauna
  • tulentekopaikka
  • vesi
  • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

KIPPARI 9/2021

Suomalainen ei veneile, ellei pääse saunaan. Se tulee harvinaisen hyvin selväksi saariston palvelusatamissa, joissa tuskin missään on riittävästi sauna-aikaa tarjolla tyydyttämään kunnianhimoisimpien löylyttelijöiden kylpemisen tarpeet.

Niistä retkisatamista, joihin on jostain historian oikusta unohtunut vapaassa käytössä oleva sauna, puhutaan laitureilla. Eikä niitä ole montaa. Helsingissä on Pikku-Leikosaari, jonka kiuas ei kylmene kesällä hetkeksikään, Tammisaaren kansallispuistossa Byxholmen.

Itsepalveluperiaatteella toimivan saunan edessä on mainio hiekkaranta. Saunavuoron voi varata kirjaamalla saunavuorovihkoon. Kiukaalle ei saa käyttää merivettä, sillä silloin se ruostuu nopeasti käyttökelvottomaksi. Makeaa löylyvettä saa saunan lähellä sijaitse­vasta kaivosta.

Ötököitä ei ole myöskään aamulla kuumassa ilmassa, kun on aika jatkaa kolmen tulen taktiikalla savu-uunille. Sillä sellainen todellakin löytyy Byxholmenista, saunan tavoin unohtuneena edellisen omistajan jäljiltä. Uudenmaan virkistysalueyhdistys osti Byxholmenin vuonna 1993 Imatra Steeliltä 1,8 miljoonalla markalla.

Onkiminen on Byxholmenissa sallittua, kuten kalastonhoitomaksulla myös virvelöinti.

Byxholmen

Missä: Tammisaaren kansallispuiston saaristossa (59°51’53.4”P 23°21’13.7”I).
Miksi: Helppo luonnonsatama keskeisellä sijainnilla.
Satama: Kiinnityspoijuja löytyy pohjoispuolelta sekä keskeltä että pohjoiskärjestä. Kiinnitysrenkaita on lisäksi Byxholmenin ja Lilla Byxholmenin välisen salmen molemmissa päissä.
Nähtävyys: Kuten näillä alueilla yleensä, saaressa on II maailmansodan jäljiltä puolustusvoimien vanhoja asemia.
Lisätietoja: Byxholmen

Markus Ånäs

Arkistosta:

Byxholmenin pääsaaren erottaa Lilla Byxholmenista matala ja kapea salmi, josta perämoottoriveneellä voi korkealla vedellä ajella varovasti läpi. Lähinnä kuitenkin maisemien katselu mielessä, sillä ankkurointiin salmi ei ole hyvä.

Saarten sijainti on keskeinen väylien risteysalueella, joten niille on helppo tulla ja niiltä on helppo lähteä joka suuntaan. Lähin kauppa sijaitsee Skaldön Sommarössä noin 3,8 meripeninkulman päässä. Lyhin tie on 2,4-metrin venereitti.

Suojaisuus ja satamaan ajo

Byxholmenin 2,4 -metrin väylän puolella on kaksi poijua. Ne ovat tarpeeksi kaukana useammankin veneen kiinnittämiseksi samaan poijuun. Saaren luoteiskärjen tuntumassa on vielä jokunen kiinnityspoiju lisää.

Poijupaikat ovat suhteellisen vaikeita kankeajalkaiselle jyrkähkön rantakallion takia. Helpompiakin paikkoja maihin menoon löytyy, mutta silloin pitää tähystää pohjaa keulasta. Rannan syvyys vaihtelee suuresti, poijujen alueilla vettä riittää 3-5 metriä, mutta lounaispuolen välikössä vettä on vain reilu metri.

Itse kiinnitän pääsaaren lounaispuolelle, ellei ole etelästä kovaa tuulta tai aivan säkkipimeää. Paikkaan koukataan eteläpuolelta parin kiven ohi. Matalan veden aikaan ei kyllä kannata kovin syvälle salmeen ajaa.

Byxholmenin saunaranta on suojainen etelätuulelta. Pohjoistuulella taas suojainen on tuo lounaispuolen välikkö. Sieltä poistuminen vain on joskus vaikeaa, koska tilaa manöövereille on vähän.

Peräaalloista harvoin on tosissaan haittaa kummallakaan puolella.

Yleensä jako näyttää oleva niin, että suuremmat veneet kiinnittyvät 2,4-väylän puolelle ja pienemmät välikköön tai luoteiskärjen poijuihin.
Kiinnitysrenkaita rannoilla on jokunen. Niitä ei kauempaa huomaa vähänkään hämärässä, joten suosittelisin maalaamaan valkoisen kolmion tai viivan tehosteeksi kiinnitysrenkaan ympärille.

Maissa havaittua

Pohjoisrannalla on pieni sauna, jossa on pukuhuone ja veranta. Saunan voi varata nurkalla laatikossa olevaan vihkoon merkitsemällä. Vuoron lienee tunnin mittainen.

Sauna toimii itsepalveluperiaatteella ja on maksuton. Tulee siis ottaa huomioon seuraava saunoja: pilkottuja puita ja vettä pitää varata tarpeeksi ja sauna tulee jättää siistiin kuntoon.

Keittopaikkoja on kaksi virallista, mutta joka kallionkoloon niitä tuppaa siunaantumaan lisää. Puuvessoja on kaksi saaren sisäosissa.

Saunan läheisyydessä on kaivo, josta tulee vettä vähän kuivanakin aikana. Veden juomakelpoisuudesta en nähnyt minkäänlaista todistusta, joten parempi ottaa vain löylyvesi kiukaalle ja pesuun. Uimaan pääsee heti saunan rannasta, mutta lasinsiruja tulee varoa.

Polttopuita saaressa on aina ollut ja roskikset tyhjennetään riittävän usein. Saaren siisteys on ainakin vielä kohtuullisen hyvä.

Nähtävyydet

Pääsaari on vajaat neljä kaapelinmittaa pitkä ja noin 1,4 kaapelia leveä. Puusto on melko suurta kuusikkoa ja männikköä lähinnä keskisaaressa. Polkuja on muodostunut muutamia, pääreitti katkaisee saaren saunalta toiseen nuotiopaikkaan lounaispuolelle.

Lilla Byxholmen on pienempi ja karun kallioinen verrattuna pääsaareen.
Nähtävyyksiä ei ole muita kuin itse luonto ja saunan jälkeinen hyvänolon tunne. Kun katseen kohottaa yläilmoihin, silloin tällöin voi pongata merikotkan uljaan liitelyn taivaalla.

Mikko Rajala
KIPPARI 5/2008

Kommentoi

X