Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa

Elisaari (Älgsjö)

Tiedot

Koordinaatit:
59°58,7' P, 23°54,6' I
Satamanro:
419
Karttasarja:
B
Merikartta:
632
Vieraspaikkoja:
100, avoinna 1.5.-30.9.
Syvyys:
1,5 - 2,6 m
Kiinnitys:
poiju
Satamamaksu:
alle 4m leveä vene 13 e/yö, yli 4m leveä vene 20 e/yö
Yritys:
Oy Sagawind Ab
Puhelin:
040 701 6301
 • Palvelut

 • imutyhjennys
 • kioski
 • vesi
 • kahvila
 • leikkipaikka
 • luontopolku
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • tulentekopaikka
 • uimaranta
 • wc
 • jätehuolto

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

KIPPARI 12/2007:

Eräs suosituimmista kohteista vilkasliikenteisellä Inkoon alueella on Elisaari, Helsingin kaupungin virkistysalue, joka on hyvä ja suojainen tuulilta. Suojaisuuden lisäksi suosiota selittää sijainti. Elisaareen poiketaan Barösundin salmesta, joka välillä on ruuhkaksi asti täynnä veneitä, onhan se paitsi suojainen reitti, myös sopivasti tankkausetäisyydellä pääkaupunkiseudulta.

Venepaikkoja Elisaaressa on yhteensä reilut sata, pääasiassa poijukiinnityksellä.

Satamaan ajo ja suojaisuus

Satamaan ajo runkoväylältä on mielenkiintoinen kokemus. Reitti sukeltaa aluksi sellaiseen kaislikkoon, että ensikertalaista epäilyttää, mahtaako vene olla lainkaan oikea kulkuneuvo tähän käyttöön. Muuta viitoitusta ei ole kuin nopeusrajoitusmerkki kaislikossa.

Kaislojen sekaan ohjataan Villholmin niemen länsipuolelta. Sitten ohjataan etuoikealla näkyvän talon ja pikku saaren kaakkoispuolelta, noudattaen kaislikkouran keskiviivaa. Vasemmalle tulee pian näkyviin saunarannan laituri sekä hiekkaranta. Kohta sen jälkeen näkyykin etuvasemmalla kallion vieressä pitkä poijurivistö, Elisaaren retkisatama. Sataman toimisto-kioski on vasemmalla laitureiden takana.

Väylän syvyydestä on vain kuulopuheita, mutta satamassa olevista veneistä päätellen yli kaksimetriselläkin syväyksellä on satamaan päässyt jäämättä jumiin.

Kallioon kiinnitetyt laiturit ovat kohtalaisen hyviä ja poijut asiallisia. Satama on suojainen joka tuulella.

Maissa havaittua

Sähköt on vedetty laiturille sekä valaisemaan että pistokkeiksi veneiden tarpeisiin. Toimistorakennuksesta saa juomista sekä pientä syötävää. Sinne voi maksaa satamamaksun, muutoin isäntä kiertää keräämässä laitureilla saatavat tarpeen vaatiessa.

Rannat ovat siistit, samoin toimiston lähellä olevat vessat.

Nurmikkoalueet, joissa voi myös telttailla, ovat hyvin hoidettuja. Pikku saunat lämmitetään itsepalveluna, niissä saa kirpeät löylyt.

Keittokatosten paikat ovat hyvät ja pöydät sekä penkit tukevat, roskapöntöt ympäristöineen siistit.

Septitankin voi tyhjentää vastapäisen rannalla huoltolaiturilla. Veneongelmissa voi saada korjaajan paikalle ja varaosia tilattua ainakin Inkoon suunnasta.

Lähin kauppa on Barösundissa lossin länsipuolella noin 1,5 mpk päässä.

Kaikkiaan Elisaari on hyvä esimerkki siitä, kuinka isokin venesatama pysyy siistinä, kun kaikki käyttäjät hoitavat oman osuutensa asiallisesti.

Nähtävyydet

Elisaaren alueella on Suomen suurimpiin kuuluva luonnonvarainen tammimetsikkö, ja saaressa kasvaa useita harvinaisia kasveja. Eläimistö runsasta, niistä kookkaimpia ovat hirvet ja valkohäntäpeurat.

Lampaitakin Elisaaressa on yli sata, ne käyvät jopa laiturilla tervehtimässä veneilijöitä.

Luontopolut kannattaa kiertää ja nauttia monipuolisista maisemista.

Elisaari tammimetsiköineen ja luontopolkuineen sekä laajoine nurmineen on oma maailmansa, jonka tutkimiseen ja siitä nauttimiseen menee helposti useita päiviä, joten kiireen voi unohtaa.

Kartanon rakennuksia on korjailtu vuosien saatossa ja osassa niistä on mahdollisuus majoitukseen isommillekin ryhmille. Saaren isännältä voi varata etukäteen niin majoitus- kuin muita palveluita.

Jos tuloreitti runkoväylältä tuntui vielä hulppean leveältä, eräänlaisen nähtävyyden saa siitä, kun poistuu Elisaaresta etelän kautta, Björkholmenin suuntaan. Siellä vuono kapenee vielä. Reitti on kulkukelpoinen, mutta suurta varovaisuutta noudattaen.

VENEVÄEN SUOSIKKIRAVINTOLA -ÄÄNESTYS 2017: 

Elisaaren kartano

Lukijamme suosittelevat: Loistavia pizzoja.

3 kommenttia artikkeliin “Elisaari (Älgsjö)”

 1. Dr Feelgood sanoo:

  Vesi lopussa 07.11.2011,
  ja veneisiinhän ei ole edes vesijakelua.

 2. Nokkanen sanoo:

  Upea retkikohde päiväreissulle tai pidempään. Loistava rantasauna (13€ , 2 tuntia). Erittäin ystävällinen ja avulias henkilökunta!! Grillikatoksia löytyy ja klapit on ilmaset!! Ja tohon edelliseen kommenttiin sanosin, et marraskuussa ei Suomessa ole veneily sesonki!!! ja vettä saat kaupan takaseinästä (Sale).!!! Ajoaika n.5 min.

 3. MikSal sanoo:

  Elisaari on retkisatamakohde, josta puuttuu kaupunkisatamien palvelut. Elisaaressa vesi on paikallista pohjavettä, mistä johtuen sen saanti voi olla sesonkiaikana rajallista. Veneiden tankit on syytä täyttää jo reissuun lähtiessä. Vesitankkauksen voi tehdä Inkoossa Bärösundin Salen vesipisteestä Sommarössä (maksaa) tai Tammisaaren satamissa.Elisaaren palvelut kioskissa ja kartanolla kyllä ovat vertailukelpoisia moneen kaupunkisatamaan. Parasta ja tärkeintä Elisaaressa on luonto, mikä täytyy kokea itse kulkemalla laitureilta metsän puolelle ja luontopolulle. Päiväkävelyn voi myös tehdä salmen toiselta puolelta Bärösundin kyläkaupalle ja satamaan. Metsästä saa marjat ja sienet, Kaksi uimarantaa ja leikkipaikka pitävät pienetkin veneilijät puuhassa. Uudet omistajat Sari ja Pena kehittävät ja parantavat Elisaaren palveluja jatkuvasti mm. uusi sauna ja astianpesupaikka saatiin tänä kesänä suihkurakennuksen päätyyn. Grillikatoksia korjataan paremmiksi. Itse uutena veneilijänä voi suositella lämpimästi Elisaarta viikonlopun retkikohteeksi. Kalastajille voin suositella myös tukikohdaksi, sillä Elisaaren ympäristössä on hyvät kalavedet.

Kommentoi

X