Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa

Ruuhonsaari

Tiedot

Koordinaatit:
61º21,1’ P, 28º06,6’ I
Satamanro:
4140
Merikartta:
205
Vieraspaikkoja:
20-30
Syvyys:
5 m
Kiinnitys:
poiju, ankkuri
Puhelin:
040 823 5105
  • Palvelut

  • imutyhjennys
  • jätehuolto
  • sauna
  • tulentekopaikka
  • uimaranta
  • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat päivittää polttoaineiden hinnat.

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Tietoja päivitetty 17.3.2021

Vene 1/2014

Matkalla Lappeerannasta Puumalaan Ilkonsaarten jälkeen päivämatkan päässä sijaitsee Ruuhonsaari, josta käytetään yleisesti nimiä Ruhansaari tai Ruha. Saari on luonnoltaan hyvin samankaltainen kuin Satamosaari. Laguuni on suojainen ja hiekkarantainen. Mänty- ja kuusivaltainen harjusaari on kaunis ja sen törmällä voi selvästi erottaa rantaviivan muodot eri historiallisilla aikakausilla. Etelä-Karjalan virkistysaluesäätion hallitsemassa saaressa on retkeilijöille tilaa ja rantaviivaa riittää patikoitavaksi yli 11 kilometriä.

Myös Ruhassa on kaksi rantautumislaituria, kuten Satamosaaressa. Suositumpi, viralliselta nimeltään Taka-Ruuho, on muutoin suojainen, mutta pohjoistuulille avoin. Rantaviivaa reunustaa kymmeniä metrejä pitkä vankka laituri ja poijuja on kerrankin tarpeeksi. Saaressa on useita nuotio- ja grillipaikkoja. Suosituin niistä on aivan pitkän laiturin juurella. Grillikodalta johtaa rinteen reunaa kulkeva polku saunalle, joka onkin todellinen nähtävyys. Se on rakennettu mahtavista kelohirsistä. Tarina kertoo, että hirret joutuivat paikalle vahingossa. Säätiö osti saaren metsäyhtiöltä, joka lupasi toimittaa saunahirret. Autokuski otti kuitenkin erehdyksessä puut väärästä kasasta, mutta yhtiö ei käynyt korjaamaan virhettä. Saunan katto rehottaa iloisesti heinää ja sammalta.

Sisällä on hämärää ja tunnelmallista. Löylyt ovat makoisan pehmeät ja öljylamppu luo ikkunalaudalle salaperäisiä varjoja. Saunasta pääsee hyvin pulahtamaan uimaan rantaan saakka rakennettuja tukevia portaita pitkin. Ruhan sauna on aina yksi Saimaan-matkan kohokohtia ja kylpyseura erinomaista: mitä Ruhan saunan lauteilla ei Saimaasta tiedetä, sitä ei edes tarvitse tietää.
Ruhansaari on rauhallisempi retkikohde kuin Satamosaari, sillä se sijaitsee ”kauempana” järvellä, eikä kaupunkeja ole lähietäisyydellä. Suosiosta kertoo kuitenkin se, että saari kantoi Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n myöntämää Suosikkisatama-tunnustusta vuosina 2011–13.

Risto Nordell

Kommentoi

X