Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa

Stora Halsö

Tiedot

Koordinaatit:
60°02,0' P, 24°16,3' I
Satamanro:
407
Karttasarja:
B
Merikartta:
630
Vieraspaikkoja:
6...8
Syvyys:
1,5 - 2,0 m
Kiinnitys:
laituriin+poiju, rantaan+ankkuri
Yritys:
Uudenmaan virkistysalueyhdistys
  • Palvelut

  • tulentekopaikka
  • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Arkistosta:

Kopparnäsin suosituksi tulleeseen alueeseen pääsee maitse sekä mereltä. Koordinaattipiste viittaa Stora Halsön pohjoispuolen laguunin laituriin.

Mantereen puolella ovat WC, keittokatokset ja parkkipaikat autoille. Hiekkaranta itäisessä kulmassa on käyttökelpoinen uimiseen ja lekotteluun. Saarissa puolestaan on kiinnityspaikkoja veneille moneen makuun.

Maa-alue käsittää 450 hehtaarin kokonaisuuden ja saarien yhteinen pinta-ala on 67 hehtaaria. Alueen omistaa Uudenmaan virkistysalueyhdistys.

Muista saarista hyviä kiinnittymispaikkoja ovat esimerkiksi Gåsörenin pohjoispuolen kallion kärki, Lilla Halsö ympäri saaren ja Haraholm etelänpuoleiselta osaltaan. Mantereelta palveluja haluavan rantautuminen onnistuu, vaikka matalaa onkin useissa eri kohdissa.

Suojaisuus ja satamaan ajo

Kummeli V:n tuntumasta otetaan suunnaksi noin 330 astetta.

Loppuvaiheessa tulee varoa matalikkoa Stora Halsön linjataulun luoteispuolella, se on etenkin tyynellä kelillä huomaamaton.

Merikarttakaan ei kerro selvästi kivikosta, vaan se on kartassa epämääräinen sekasotku, jota ei kivikoksi heti tunnista.

Stora Halsön ylimmän linjataulun lähellä olevan niemen kiertäen voi oikaista saarten välistä itse laiturialueelle. Se on pohjoispuolen lahden länsisivulla. Laiturin kohdalla on vettä runsaasti, mutta ennen laituria olevat itäpuolen kivet rajoittavat laajoja kaarroksia.

Laituri on kohtalaisen hyvä ja poijut kiinnitystä varten tarpeeksi kaukana, jolloin samaa poijua voi käyttää kaksikin venettä. Laituriin osuvat vain luoteen ja pohjoisen tuulet.

Maissa havaittua

Laituriin sopii kymmenkunta venettä hyvin ja syvyys poijujen sekä laiturin välissä on 1,5 metriä. Veneitä voi kiinnittää myös lenkkeihin, joita on rannoilla. Pohjoispuolen sivu on hyvää kiinnitysaluetta.

Keittokatos laiturin vieressä on vielä uudehko, siellä maksalaatikko lämpeni hyvin. Roska-astiat on tyhjennetty tarpeeksi usein ja muutenkin paikka on kävijämäärään nähden siisti. WC on laituripaikasta sopivan kaukana eikä tuota hajua ympäristöön.

Onkimiseen mainio paikka on heti laiturin vieressä, mutta madot tulee hankkia muualta. Kalaonnea voi kokeilla ympäri saarta muutenkin, sillä sopivia paikkoja löytyy runsaasti.

Nähtävyydet

Stora Halsö on Kopparnäsin alueen suurin saari, jolla on pituutta melkein kilometri ja leveyttä noin puolet vähemmän. Linjataulun puoleinen kohta on maleksimiseen sopivaa aluetta. Keskisaaressa kasvaa hyvää puustoa, ja mustikka-aikaan muutaman mukillisen saa poimittua täyteen helposti.

Maasto on vaihtelevaa ja kallioista, rannat monipuolisia ja sopivia kiinnityspaikkoja löytyy etelärannaltakin, mutta ne vaativat hyvää säätä.

Kalliot monine kuvioineen viehättävät silmää kävelyretkillä.

Mantereen puolella näkemistä tarjoavat muinaishauta sekä linnustonsuojelualue lintutorneineen.

Alueena Kopparnäs on kaikkiaan hyvä, mutta hieman häiritsevät mantereen puolella pikku roskakasat. Siivoustalkoita kaipaisi tosin koko Suomen saaristo, ja mantereen alue etenkin.

Mikko Rajala
KIPPARI 11/2007

Kommentoi

X