Tilaa

Sipoon Kaunissaari

Tiedot

Koordinaatit:
60°10,1' P, 25°21,2' I
Satamanro:
265
Karttasarja:
A
Merikartta:
623
Vieraspaikkoja:
60 p
Syvyys:
1,9 m
Kiinnitys:
laituriin+poiju
Satamamaksu:
10 e/vrk, kausimaksu 100 e (ei oikeuta vakituiseen satamapaikkaan)
Yritys:
Helsingin virkistysalue
Yhteyshenkilö:
Helsingin Virkistysalue
Puhelin:
(09) 3107 1444
WWW:
www.hel.fi
  • Palvelut

  • kioski
  • vesi
  • kahvila
  • leikkipaikka
  • luontopolku
  • ravintola
  • sauna
  • tulentekopaikka
  • uimaranta
  • wc
  • yhteysalus
  • jätehuolto

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Arkistosta:

Helsingin kaupungin sadan hehtaarin ulkoilusaaren kaakkoiskulmalla on suojainen satama. Itäpäässä on kaksi tilaussaunaa, kolme keittokatosta ja niiden yhteydessä vesipisteet. Koillisrannalla on ravintola, uimaranta, infopiste ja yhteyslaituri. Luontopolkua saarella on 4 km. Etelärannalla on telttailualue ja uimaranta. Saareen tulee 1,2 metrin väylä, mutta saaren isäntä sanoo vettä olevan ainakin 1,9 metriä kuten satamassakin. Kauppavene käy Kaunissaaressa kolme kertaa viikossa.

Satama on saaren itäkärjessä. Saarta kohti johtaa 1,2 metrin väylä, mutta saaren isäntä vakuuttaa vettä olevan vähintään 1,9 metriä, kuten satamassakin.

Aallonmurtajan kapea aukko erottuu vasta lähellä. Ajamme ensin länsireunan laituriin. Juuri kun olen saanut köydet kiinni, kömpii viereisestä veneestä vanhahko mies alushoususillaan pienessä hönössä.

– Ai sori tää asuste. Nukahdin tässä vähäsen. Älä anna häiritä.

Setä on sympaattinen, mutta tuuli puhaltaa tähän melko navakasti ja aaltojen heijastumat heiluttavat Wikua. Siirrämme veneen puiden suojaan sataman pohjoisnurkkaan. Laituripaikkoja on paljon ja näin heinäkuun puolivälissäkin tilaa on runsaasti.

Aamulla kävelen saaren itäiseen kärkeen ja kurkistelen perhesaunaan. Saunalta kulkee polku pohjoisrantaa myötäillen länteen. Ensin tulee vastaan iso tilaussauna, joka on kapean kannaksen takana pyöreässä niemessä. Ravintola-kioski on vanhassa keltaisessa kalastajatalossa ja pihalla riittää pöytiä.

– Saaressa ei ole sähköä, joten pidämme kioskissa vain perusvalikoimaa, kertoo ravintolan isäntä. – A-oikeudet meillä toki on.

Pihapiirin muut rakennukset on hyödynnetty huoltokäyttöön. Polku jatkuu yhteyslaiturille, jonka vieressä on infopiste. Haluaisin maksaa laiturimaksun ja yritän kurkistella näkyykö ketään. Tyhjää näyttää olevan. Infopisteen päivystysnumero on kirjoitettu ikkunaan. Näppäilen numeron. Ei vastaa, joten jään odottamaan ja kohta soitetaan takaisin. Päivystäjä sanoo olevansa vapaa vasta tunnin kuluttua ja kysyy voinko odottaa. Kerron haluavani lähteä saaresta ennen sitä.

– No, unohda sitten maksu.

Palatessani satamaan huomaan, että osa veneilijöistä on jo aloittanut kaljoittelun. Myöhemmin tarkistan internetin keskustelusivuilta muiden veneilijöiden mielipiteitä. Näyttää siltä, että Kaunissaareen mahtuu monenlaista kävijää ja hyvin erilaisia tapoja.

Saari on kuitenkin iso. Aluetta on sata hehtaaria, joten rantaa ja telttapaikkoja riittää. Luontopolku tarjoaa sopivan koko perheen elämyksen. Rannoilla vaihtelevat kivikot ja hiekkarannat ja etelärannalla on myös kallioita. Pohjoisrannan tuntumassa on lehdoiksi kasvaneita entisiä laidunniittyjä. Sisemmällä saaressa voi sienestää, marjastaa ja nauttia hämyisten korpipainanteiden tunnelmasta. Kaunissaari tarjoaa siis monenlaista virkistystä, myös kaljoittelua sitä haluaville.

Irrotamme veneen ja ajamme länteen lähellä Kaunissaaren pohjoisrantaa bongaillen retkeilijöitä. Ison hiekkarannan takaiseen metsikköön on pystytetty muutamia vanhanmallisia huvilatelttoja. Läntisen niemen hiekkarantaan on ajanut pari pienehköä venettä ja yksi kalastajavene on poijussa.

Jari O. Tenhunen
VENE 6/2008

Vain joidenkin meripeninkulmien päässä Helsingin Vuosaaren metroasemalta lepäävän Sipoon Kaunissaaren kalliorantoja huuhtovat jo avoimen Suomenlahden mainingit.

Kaunissaaren eteläpäässä sijaitsevaan satamaan purjehditaan 1,2 metrin väylää, joka erkanee Kajholmenin länsipuolelta. Satamalaguuniin ajetaan kapeiden aallonmurtajien välissä. Kovalla etelätuulella tämä saattaa olla suhteellisen hankala manööveri.

Satama on varsin suojainen, mutta mereltä käyvä aallokko pujahtaa kyllä jossakin määrin aallonmurtajasta huolimatta sisään satamalahteen. Melkein koko satamalaguunin ympäri kiertävien vankkojen laitureiden päässä on tilaa liki sadalle veneelle ja kiinnittyä voi aisaan, poijuun tai tilan salliessa jopa kyljittäin.

Itäpuolen houkuttelevan näköinen betonilaituri on varattu yhteysalusliikenteelle.

Kaunissaari on vuosisatojen ajan ollut karjan laidunmaata. Saarella on asunut kalastajaperheitä monen sukupolven ajan ja onpa jossakin vaiheessa siellä toiminut myös tuulivoimalla käytetty saha. Tänään saaren kaikki 100 hehtaaria ovat virkistyskäytössä.

Suurin osa vieraista saapuu omalla veneellä, mutta Kaunissaari on myös suosittu ulkoilu- ja telttailusaari, jonne Vuosaaren nokasta on säännöllinen vesiliikenneyhteys. Tilapäisten retkeilijöiden ohessa saaressa asustelee myös värikäs telttayhdyskunta, joka viettää saarella koko kesäkauden. Aivan saaren etelärannoille sijoittuneen telttakylän esteettisestä arvosta kukkaistuksineen ja terasseineen voidaan olla monta mieltä.

Kaunissaaren luonto on varsin monipuolinen metsineen, hietikkoineen ja lehtoineen. Täällä yhdistyvät kiehtovalla tavalla sisäsaariston lempeät lehtomaisemat ulkosaariston karuun ankaruuteen. Sienestäjiä hemmotellaan monipuolisella lajistolla ja loppukesästä Kaunissaari on väärällään mustikoita. Syysmyöhän kulkija saattaa taltuttaa siimansa päähän rimpuilevan meritaimenen.

Saarella on helppo retkeillä, sillä polut ja tiet ovat esimerkillisesti hoidettuja ja opastetauluja on riittävästi. Vaikka Kaunissaaressa vierailee vuosittain suuri määrä ulkoilijoita ja veneilijöitä, ei roskia näe edes polkujen varsilla. Ainoa murheenkryyni ovat puuceet, jotka on mitoitettu selvästi pienemmälle kävijäjoukolle. Suihkuja saaressa ei ole.

Uimarantoja ja kahvila

Kaunissaaren satamamaksu on 5 euroa ja se kerätään iltaisin laiturilla. Sähköä ei ole saatavilla ja vesi pitää noutaa vesipisteistä, joita on eri puolilla. Saunoja on vierailijoiden käytössä kaksikin kappaletta, joista toisen voi varata isommalle joukolle. Yleiset saunavuorot maksavat 2,5 euroa aikuiselta saunojalta ja 1 euron lapselta. Kylpemään pääsee suomalaiskansalliseen tapaan lauantaisin, sekä keskiviikkoisin.

Saaren koillisosassa on joka päivä avoinna Café Kipparinkajuutta, joka sijaitsee vehmaitten niittypeltojen ympäröimänä. Kahvila-ravintolassa on tarjolla ruokaa ja virvokkeita, A-oikeudet ovat haussa. Kipparinkajuutta on auki klo 10-22, puh. 041 585 1951.

Kauppaa Kaunissaaressa ei ole, mutta pidempään vierailevia palvelee kauppalaiva Christina, joka poikkeaa saaressa maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. (Vuonna 2010 tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin)

Kaunissaaressa on useita keittokatoksia ja tarjolla on aina kuivia nuotiontekotarpeita. Nuotiopaikoilta avautuvat komeat näkymät merelle.

Lenkkeilijöitä ja luonnontarkkailijoita varten on neljän kilometrin luontopolku ja lenkin päätteeksi voi suunnistaa jommallekummalle saaren kahdesta uimarannasta.

Kaunissaarella on myös melkoisen menopaikan maine, ja vaikka kesäviikonloppuina sosiaalinen elämä onkin vilkasta, on saari viime vuosina rauhoittunut. Työntekijöiden mukaan Kaunissaari on nykyään mainettaan paljon parempi käyntikohde, joka houkuttelee eniten lapsiperheitä. Saaren isännöitsijän, Markku Koskisen tavoittaa numerosta 050 326 4354.

Helsingin kaupungin liikuntavirasto vastaa kymmenien retkisaarien ylläpidosta Helsingissä ja sen lähialueilla. Toki monet saaret ovat pikkuluotoja tai muuten sopimattomia matkaveneilijän tarpeisiin, mutta joukosta löytyy monia kiinnostaviakin kohteita. Kaunissaaren ja Elisaaren lisäksi käyttökelpoisia satamia on muun muassa Porkkalan Lähteelän ulkoilualueella. Aivan kaupungin tuntumassa voi puolestaan ankkuroitua vaikkapa Pihlajasaaren rantaan.

Tarkempia tietoja Helsingin saaritukikohdista saa liikuntaviraston julkaisemasta mainiosta Saaristo-oppaasta, jota jaetaan ilmaiseksi.

Liikuntaviraston osoite on Töölön Kisahalli, Paavo Nurmen kuja 1 C, 00250 Helsinki, puh. (09) 3108 7700.

Risto Nordell
VENE 7/2004

 

 

5 kommenttia artikkeliin “Sipoon Kaunissaari”

  1. Päivityksen paikka sanoo:

    kauppalaiva tulee tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin
    jos et usko katso laivan kotisivuilta http://kauppalaivachristina.websites.fi/4-fi.html

  2. Gary82 sanoo:

    Kiinnittymis maksu on tänä vuonna (2011) 10€. Olihan pienoinen yllätys, kun sitä tultiin kyselemään.

  3. Jansku sanoo:

    Mutta monelta se kauppavene tulee olen huono ymmärtämään sitä listaa

  4. Auttaako? sanoo:

    Verkkosivujen kauppalaivachristina.websites.fi/4-fi.html mukaan nyt lauantaisin klo 11:15 sekä tiistaisin ja torstaisin klo 11:30

  5. kahlaaja sanoo:

    voi,voi,ette tiedä Kauniksesta juuri mitään ( v.71 )

Kommentoi

X