Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa

Rödhamn

Tiedot

Koordinaatit:
59°59,1' P, 20°06,2' I
Satamanro:
1205
Karttasarja:
C
Merikartta:
756
Vieraspaikkoja:
60, avoinna 1.6.-31.8.
Syvyys:
2-3,5 m
Kiinnitys:
poiju, ankkuri
Yhteyshenkilö:
Anette Gustafsson & Christian Kull
Puhelin:
018 54 028, 045 7343 4170, +46 733 708 160
 • Palvelut

 • imutyhjennys
 • kahvila
 • pesutupa
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • tulentekopaikka
 • wc
 • jätehuolto

Rekisteröityneet käyttäjät voivat päivittää polttoaineiden hinnat.

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

VENE 4/12:

Rödhamn on monelle vanha tuttu. Kuin rakas ystävä, jota haluaa käydä tervehtimässä mahdollisimman usein. Harva saaressa vieraillut malttaa sivuuttaa sen matkalla Maarianhaminaan tai Tukholman saaristoon.

Jo 16 kesän ajan Annette Gustafsson ja puolisonsa Christian Kull ovat luoneet lämmintä tunnelmaa Ahvenanmeren saareen. Yhtä pitkään Annette on talvisin päätyökseen maalannut meriaiheisia akvarelleja. Ennen kuin pariskunta aloitti satamaisäntinä Rödhamnissa, he ehtivät opettaa sukellusta maailmalla ja pyörittää hotellia Belizessä.

Rödhamnissa on säilynyt lämmin henki, vaikka kävijämäärä pomppaa välillä jopa 80 veneeseen. Palvelu on hyvin henkilökohtaista ja edelleen asiakkaita tervehditään iloisesti hymyillen muutenkin kuin myyntitiskin takaa. Myös toinen perinne jatkuu: aamusämpylöiden tilaajat ovat saaneet alusta asti päivän merisäätiedot kaupan päälle paperipussin kylkeen piirrettynä. Takapakkia on ottanut vain yksi palvelu: huusseista ovat kadonneet Mustanaamio- ja Maailman Vahvin Nalle -sarjakuvat. Pihistikö joku ne?

Ekologisuus on toinen isäntäparille tärkeä asia. Jätepisteessä lajittelu on viety todella pitkälle, huussit ovat kompostoivaa sorttia ja vieraita pyydetään välttämään jopa kivien siirtämistä.

Pariskunta kunnioittaa myös saaren historiaa. 1930-luvulla rakennettu radiomajakkarakennus toimii museona ja kertoo samalla saaren luotsien elämästä entisaikoina. Rödhamn on ollut vuosisatojen ajan liikenteen solmukohta Ruotsin ja Suomen välillä.

Krouvi heräsi

Rödhamn oli tärkeä pysähdyspaikka keskiajalta lähtien ja tuhannet alukset ehtivät ankkuroida sinne vuosisatojen kuluessa. Ilmeisimmin vuonna 1758 Rödhamnin saariryhmään, Gloskärin saarelle, perustettiin krouvi. Se tarjosi juoman ja ruuan lisäksi myös majoitusta 1900-luvulle asti.

Menestynyt kestikievari menetti asiakkaitaan sitä mukaa kun alukset saivat moottoreita, eivätkä enää tarvinneet odottelupaikkaa. Viimeinen krouvinpitäjä Herman Ekholm kuoli vuonna 1930 jään pettäessä kotimatkalla Lemlandista Rödhamniin. Hänen edeltäjänsä oli kuollut myrskyssä palatessaan Maarianhaminasta.

Lähes sata vuotta myöhemmin krouvi on saatu takaisin. Sataman tutussa, rantavajaan rakennetussa kahvilassa myydään nykyisin myös ruokaa ja sen seuraksi sivistyneesti viiniä. Mitään olutterassia Rödhamniin ei kuitenkaan tule.

Luotsien asemapaikka

Vuosina 1818-1928 Rödhamnissa päivysti luotseja. Rödhamnin korkeimmalla kohdalla seisoo edelleen valkoinen rakennus muistuttamassa luotsauksen vuosisadasta. Talo on vuonna 1989 rakennettu näköiskopio alkuperäisestä ja toimii saaren isännän eli purjehdusseura ÅSS:n kerhotilana.

ÅSS:llä on saaressaan myös oma laituri. Saatuaan satamaisänniltä luvan myös muut voivat yöpyä tässä laiturissa, jos muualla ei ole enää tilaa. Näin käy nykyisin usein heinäkuussa, sillä Rödhamn on jo pitkään ollut erittäin suosittu niin suomalaisten kuin ruotsalaistenkin veneilijöiden keskuudessa.

Yksi kommentti artikkeliin “Rödhamn”

 1. Perheveneilijä sanoo:

  Ensivisiitti Rödhamniin tänä kesänä oli erittäin mukava kokemus. Satama mukava ja kaunis, paljon tekemistä ja tutustumista 10-14 vuotiaille lapsille. Kiva perhesauna. Herkulliset pullat kahviosta ja sämpylät tuotuna aamulla veneelle. Kiva paikka.

Kommentoi

X