Tilaa

Degerby, Enigheten

Tiedot

Koordinaatit:
60°02,1' P, 20°23,7' I
Satamanro:
1161
Merikartta:
C 745
Vieraspaikkoja:
2 - 3
Syvyys:
1-2 m
Kiinnitys:
laituriin+ankkuri
Satamamaksu:
20 € (2018)
Yritys:
Gästhem Enigheten
Puhelin:
018 50 310, 040 554 2937
  • Palvelut

  • kauppa
  • apteekki
  • kahvila
  • leikkipaikka
  • luontopolku
  • ravintola
  • sauna
  • suihku
  • tulentekopaikka
  • wc
  • Wlan
  • polkupyöränvuokraus

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Seudulla on toiminut kestikievari 1500-luvun lopulta lähtien ja tämän Föglön kotiseutuyhdistyksen kunnostaman kestikievarin vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvulta. Tavoitteena on ollut säilyttää historiallinen pihapiiri ja  luoda siiihen kannattavaa liiketoimintaa. Tila on avoinna toukokuusta syyskuuhun. Joka aamu katetaan runsas aamiainen uunituoreine leipineen.

Degerbyssä kannattaa vuokrata polkupyörä ja tutustua pitäjään, nähtävää on paljon. Föglö oli vuosisadan vaihteessa yhtä vilkas satama kuin Maarianhamina ja mainittu vanhoissa 1200-luvun puolivälin Tallinnan piispa Torkelin ja tanskalaisen Hedendyn piispan kauppaväyliä kuvaavissa purjehdusohjeissa.

Arkistosta:

Saariston sopukoissa

Degerbyn pohjoislaidalla sijaitseva majatalo. Toimisto sijaitsee ravintolassa, joka on avoinna 1.6.–31.8. klo 8–22. Laiturissa on tilaa kolmelle veneelle. Sen kupeessa on syvyys 1–2 m. Palveluina wc, suihku, sauna, wifi pihapiirissä, huoneita ja rantagrilli. Laiturivuorokausi maksaa 20 €. Kajakkeja ja polkupyöriä vuokrataan.

Kestikievari Enigheten on palvellut matkailijoita 1600-luvun alusta lähtien viime vuosisadan puolivälin autiutta lukuun ottamatta. Kotiseutuyhdistys on sittemmin kunnostanut tämän tunnelmallisen perinnerakennuskokonaisuuden.

Enigheten löytyy kylätien pohjoispäästä. Sen laituri on noin 600 metriä karttaan merkitystä paikasta koilliseen. Nykyiset talot on rakennettu tulipalon jälkeen 1700-luvun loppupuolella. Ravintolan ruokalistalla näyttää olevan pikkusyötävää sekä yksi kala- ja yksi liharuoka.

Jari O. Tenhunen
Kippari 4/2018

Kommentoi

X