Tilaa

Isokari

Tiedot

Koordinaatit:
60°43,3' P, 21°01,7' I
Satamanro:
1040
Karttasarja:
C, D, E
Merikartta:
734, 800, 801
Vieraspaikkoja:
12
Syvyys:
1,5 - 3,0 m
Kiinnitys:
kaikki paikat kylkikiinnityksellä
Avoin:
-
Satamamaksu:
10 € käyntimaksu (veloitetaan kaikilta saarella vierailevilta veneiltä) tai 15 € yöpyminen
Yritys:
Selkämeren kansallispuisto
Yhteyshenkilö:
opas
Puhelin:
044 099 8299
WWW:
isokari.fi
  • Palvelut

  • kahvila
  • kioski
  • luontopolku
  • sauna
  • tulentekopaikka
  • wc
  • yhteysalus

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

VENE 4/2021

Isokari on kookas, 180 hehtaarin saari. Se näkyy vielä merikarttasarja D:n eli Turunmaan saariston toiseksi pohjoisimmalla sivulla, vaikka sijaitseekin jo eteläisellä Selkämerellä Kustavin kunnassa. Isokarille tulee useita helppolukuisia ja selkeitä väyliä. Sinne on helppo piipahtaa esimerkiksi Katanpäästä tai matkalla Uuteenkaupunkiin. Isokari on myös oiva paikka odotella sopivia tuulia matkalla vaikkapa Höga Kustenille tai Ahvenanmaalle.

Isokari kuuluu Selkämeren kansallispuistoon, ja sen luonto on hyvin monipuolinen. Esimerkiksi lintulajeja on havaittu parhaimmillaan muuttoaikaan noin 350. Saarella pesii yksi Suomen suurimmista riskiläpopulaatioista. Tätä ulkosaariston lintua pääsee helposti ihailemaan omasta veneestä. Aiemmin aallonmurtajan kivikko ja saari yleisemminkin oli kuuluisa suuresta käärmemäärästään, mutta ne ovat vähentyneet roimasti. Myös kasvisto on moninainen. On vehreää lehtoa ja kallioista mäntymetsää.

Vuonna 1833 valmistunut majakkaa peruskorjattiin kesällä 2020 tarmokkaasti.

Näin laaja peruskorjaus tehdään majakalla kerran sadassa vuodessa. Majakka muun muassa maalataan uudelleen punavalkoraidalliseksi. Melkoinen urakka, sillä Suomen toiseksi korkeimmalla ja Pohjanlahden korkeimmalla majakalla on korkeutta 49,4 metriä. Majakka on edelleen toiminnassa, ja sen valon kantama on 19 meripeninkulmaa.

Anne Sjöholm

Satamamaksut 2021

Isonkarin satama on maksullinen. Satamamaksu kesällä 2021 on 10 euroa (käyntimaksu) tai 15 euroa (yöpyminen). Satamamaksuun sisältyy

  • turvallinen laituripaikka aallonmurtajan suojassa
  • vessojen käyttö
  • grillauspaikan käyttö (puut valmiina) ajalla kun metsäpalovaroitus ei ole voimassa
  • mahdollisuus retkeillä ja tutustua saaren omatoimisiin, maksuttomiin ohjelmapalveluihin: mm. luontopolku, lasten seikkailupolku, lasten leikkipaikka, lintutorni, geokätköt, lammaslaidun

Satamamaksu ei sisällä sähköä, vettä eikä jätehuoltoa. Laitureilla ei ole sähköä eikä vettä, eikä niitä ole sinne saatavissa edes lisämaksusta, koska laitureilla ei kerta kaikkiaan ole sähköä eikä vettä.

 

VENE 5/2000

Selkämeren Helmeksi kutsuttu Isokari on yksi tarkimmin tutkituista ja rikkaimmista luontoalueista Pohjoisella Saaristomerellä. Saarelta on bongattu lähes 300 lintu- ja kasvilajia.

Isokarin majakka on valmistunut vuonna 1833. Majakan korkeus on 49,4 m merenpinnasta ja se on Suomen toiseksi korkein majakka (korkein on Bengtskär, joka kohoaa 51 m merenpinnan yläpuolelle).

Vierassatamasta majakalle johtavalla kivikkoisella viitoitetulla reitillä sijaitsevat myös saaren muut nähtävyyskohteet.

Veneilijöitä pyydetään saarta asuttavan suuren riskiläyhdyskunnan vuoksi hiljentämään vauhtia hyvissä ajoin ennen satamaan saapumista.

Vierailija voi kiinnittää veneen kyljen aallonmurtajan suojassa olevaan uuteen ponttonilaituriin, jossa syvyys 2,5 m. Lisäksi voi kiinnittyä oikealle jäävään lauttalaituriin, lautalle merkitty tila on kuitenkin jätettävä vapaaksi.

Palveluja

Saaristotaitokeskus, joka toimii myös informaatiopisteenä ja oppaiden tukkikohtana. Siellä on wc ja ostettavana Isokari-tuotteet. Keskuksessa järjestetään myös näyttelyjä, konsertteja ja näytelmiä, joihin kaikki vieraat ovat tervetulleita.

Saaren majakasta ja historiasta kertovat päivittäiset opastetut kierrokset.

Kari Hautala

Kommentoi

X