Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa

Långön, Storbottnen (Pyhtää)

Tiedot

Koordinaatit:
60°22,0' P, 26°37,8' I
Karttasarja:
A
Merikartta:
613
Kiinnitys:
ankkuri
  • Palvelut

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

KIPPARI 6/2007:

Långön saaren lounaispäässä on suuri, kaakkoon avautuva lahti, jolle antaa erityisen ilmeen sen lukuisat siirtolohkareet. Vaikka lahti on jokseenkin kivinen ja vaatii varovaista rantautumista, palkinnoksi se tarjoaa esteettömät näkymät Suomenlahden ulapalle.

Suojaisuus ja satamaan ajo

Luonnonsatamaan ajo on helppoa, kunhan alkaa varoa ennen pidemmälle lahden perälle menemistä.

Båksuddenin kyljessä on pieni luoto, jossa on kiinnitysrautoja. Pikku luoto onkin hyvä kiinnitykseen, joskin itse saareen pääsy vaatii sitten jollaa. Keulan kyllä saa kiinni saareenkin.

Aalloilta suojaisimmat paikat löytyvät Båksuddenin puolelta lahtea, mutta tarkka kiinnittymiskohta on varmempaa kunkin etsiä itse, pohjaa tähystäen ja varoen. Joka tapauksessa ankkuri pitää laskea tarpeeksi kauas.

Kymmenen metrin väylä kulkee saaren eteläpuolitse noin kahdeksan kaapelinmitan päästä, mutta suojaisuus laivojen peräaalloilta on kohtuullinen. Aallot lyövät lähinnä lahden vastarantaan Tauluniemen kivikoihin.

Idänpuoleinen tuuli sopii hyvin lahden perälle. Noustessaan se ajaa armotta pois kovankin merikarhun.

Maissa havaittua

Saari on rehevää sekä puustoltaan että aluskasvillisuudeltaan. Paljasta kalliotakin on niin, että kävely on helppoa.

Saaressa on mökkiasutusta, ja niille tulee tietysti antaa rauhansa ja yksityisyytensä. Lähin mökki pilkottaa jo lahdellekin siirtolohkareiden takaa, muut ovat kauempana B-kummelin läheisyydessä ja pohjoisemman Bastuholmenin kohdalla.

Kallio on ”pitkäsyistä”: siinä on melko tasaisin välein kymmeniä metrejä pitkiä ja jopa useita metrejä syviä uria ja halkeamia. Ainakin länsipuolen rantoja kävellessä urat on otettava huomioon, niin vahvasti ne hallitsevat maisemaa. Joihinkin sopii putoamaan ja poispääsy voi olla työlästä, joten lasten kanssa tulee olla erityisen varovainen.

Nähtävyydet

Itse luonto ja kalliot syvine urineen ovat Långön erikoisuus. Ainakin saaren eteläpuolen kallioita on louhittu aikoinaan runsaasti rakennuskiveksi muun muassa Pietarin tarpeisiin.

Lintujen runsaat lauluäänet viihdyttävät lahdella, ja runkoväylää pitkin Långön ohittava voi kiikaroida kalasääksen pesää väylän varressa, Knycklan saaren länsipuolella. Ainakin kesällä 2005 se oli tehokkaassa käytössä.

Kommentoi

X