Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

4,8-metriset avoveneet

17.12.2009

KirjoittajaVenelehti

avoveneet

Vertailimme tammikuun numerossa (Vene 1-2/09) kahdeksaa alle 4,5-metristä mökkivenettä. Mutta mitä tapahtuu, kun myymälän tiskiin isketään rahaa pari tonnia enemmän. Ovatko 4,8-metriset avoveneet jo selvästi pikkusiskojaan parempia? Tutustuimme neljään, yllättävän paljon toisistaan poikkeavaan vaihtoehtoon: MV-Marin 4800 LS, Rönnqvist 16, Seiskari 480 Pelican, X-Ellent 485 RM.

Annoimme valmistajille vapaat kädet kiinnittää peräpeiliin juuri sen moottorin, joka heidän mielestään on veneeseen paras valinta. Jo tässä kokoluokassa erilaiset yhteistyösopimukset vaikuttavat siihen, mitä moottorimerkkiä kukin suosittelee. MV-Marin kuuluu Brunswickin ketjuun, joten moottorina on aina Mercury. Tohatsuun luottavat sekä Rönnqvist että Seiskari ja X-Ellent on tuore Suzukin liittolainen. Koneteholle emme asettaneet ennakkoehtoja.

Mökkiveneillä on poikkeuksellisen laaja käyttötarve. Ne ovat usein yhteysveneitä saaren ja mantereen välillä, jos reitti on suojainen ja matka suhteellisen lyhyt. Varsinkin menomatkalla kuormaa saattaa olla mukana runsaasti, kun lastina on monen päivän ruoat. Toisaalta veneillä pitää päästä kalaan: veto- ja heittouistelemaan, kaislikon viereen mato-ongelle sekä soutaen verkkoja laskemaan ja kokemaan. Myös retkeily lähisaariin saattaa kuulua ohjelmaan.

Monipuolinen käyttö sekä laaja kuskien kirjo asettavat veneille melkoiset haasteet.

Heikki Juuri-Oja
Seppo Katajisto
Matti Murto
Timo Utter
Seppo Saarentola

Tiivistelmä Vene-lehden 12/2009 jutusta
X