Tilaa
Jutut

1700-luvun sota-aluksen hylky suojeltiin Porvoon edustalla

Huis te Warmelo haaksirikkoutui lähelle Kalbådagrundin matalikkoa. Nyt 36 metrinen sotalaiva lepää noin 60 metrin syvyydessä, ja sen kerrotaan säilyneen poikkeuksellisen hyväkuntoisena arkeologisena kokonaisuutena. Muun muassa useat tykit ja paikaltaan irronnut leijonaa esittävä keulakoriste ovat yhä nähtävissä.

12.06.2018

KirjoittajaJukka Hiiro

Porvoon edustalla sijaitsevalle hylylle on määrätty muinaismuistolain mukainen suoja-alue. Vuonna 1715 Pohjan sodan aikana haaksirikkoutuneen hollantilaisen Huis te Warmelo -aluksen suoja-alueesta päätti Uudenmaan ELY-keskus Museoviraston esityksen pohjalta.

Hylky on Museoviraston mukaan kiinnostava tutkimuskohde ja siksi se halutaan suojata muiden muassa ankkuroinnin ja vesirakentamisen mahdollisesti aiheuttamilta vaurioilta. Vapaa sukeltaminenkaan ei hylyn suoja-alueella ole enää mahdollista.

Määrätty suoja-alue on laajuudeltaan 800 metriä ja se sijaitsee hylyn ympärillä. Hylyn lähellä voi ankkuroida tai sukeltaa jatkossa vain Museoviraston luvalla. Myös kaikki rakentamistoiminta sekä kalastustavat, jotka voisivat vahingoittaa hylkyä, ovat kiellettyjä.

Huis te Warmelo haaksirikkoutui lähelle Kalbådagrundin matalikkoa. Nyt paikalla on majakka. 36 metrinen sotalaiva lepää noin 60 metrin syvyydessä, ja sen kerrotaan säilyneen poikkeuksellisen hyväkuntoisena arkeologisena kokonaisuutena.

Tutkijat uskovat saavansa hylyn avulla lisätietoja aikakauden sotalaivarakennuksesta, laivaoloista sekä sotahistoriasta. Laivan kerrotaan olevan tärkeä myös sen emämaalle Hollannille, sillä se kuului Hollannin laivastoon ja edustaa aikakautensa laivanrakennustaitoa ja sotateknologiaa. Siksi se on myös aluksen emämaa Hollannille merkittävä kohde.

Vuonna 2002 merenpohjan kartoituksissa löytyneen hylyn tausta alkoi selvitä vuonna 2015, jolloin hollantilaistutkija löysi 1700-luvulta peräisin olleen kartan, johon oli merkitty aluksen haaksirikkopaikka. Alus haaksirikkoutui ollessaan turvaamassa Pietarista palaavien kauppalaivojen matkaa.

Hylyn säilymistä on Museoviraston mukaan edesauttanut se, että orgaaninen aines säilyy Itämeren pohjoisosan oloissa poikkeuksellisen hyvin. Jäljellä on yhä esimerkiksi useita tykkejä, muuta esineistöä sekä paikaltaan irronnut leijonaa esittävä keulakuva ja ihmishahmoisten koristeveistosten jäännöksiä.

Manner-Suomen alueella historiallisilla hylyillä saa sukeltaa vapaasti, jos niille ei ole määrätty muinaismuistolain mukaista suoja-aluetta. Huis te Warmelo on viides suoja-alueella suojattu hylky. Muut neljä ovat Vrouw Maria, St. Mikael ja niin sanottu Grpharunan hylky Paraisilla sekä St. Nikolai Kotkassa.

Lue myös nämä

X