Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

1700-luvun merirosvolaivan hylystä löytyy yhä kranaatteja Britanniassa

Hylky, josta kranaattien ja tykkien uskotaan olevan peräisin, oli alkujaan Hollantilainen kauppalaiva. Merirosvot kuitenkin kaappasivat aluksen saaliikseen vuonna 1683.

29.01.2019

KirjoittajaJukka Hiiro

Sukeltajat löysivät antiikkisia kranaatteja ja tykkejä merirosvolaivan hylyn läheisyydestä Britanniassa. Räjähteet löydettiin vuonna 1684 uponneen Schiedam-nimisen hylyn kupeesta Cornwallissa.

Aiemmin löytymättömät kranaatit tulivat ilmeisesti hiekan alta esiin sen jälkeen, kun myrsky sekoitti merenpohjan maa-ainesta. Toinen nyt löydetyistä kranaateista oli hiekkahaudasta vapauduttuaan huuhtoutunut rannalle.

Raudasta valmistetut kranaatit ovat sisältä onttoja ja täytetty ruudilla. Kranaateissa on myös paikka kuoren läpäisevälle sytytyslangalle, rapotoi tiedesivusto Live Science.

Jälkimmäisen kranaateista löysi paikallinen historian harrastaja myöhään viime marraskuussa. Kranaatti oli huuhtoutunut rannalle lähellä Dollar Covessa sijaitsevaa hylkyä.

Löytäjän mukaan hän vieraili usein rannalla usein, koska voimakkaat aallot huuhtovat sinne kiinnostavia esineitä. Itseasiassa hän löysi samanlaisen kranaatin rannalta myös toissa vuonna.

Molemmat nyt löydetyt kranaatit olivat ruostuneet voimakkaasti maattuaan merenpohjassa yli 300 vuotta. Löydön tehneen harrastajan mukaan hän luuli ruosteen takia kranaattia ensin kiveksi, kunnes pudotti sen ja se halkesi paljastuen ruudin täyttämäksi metallisammukseksi.

Vaikka kranaatin ruuti oli kostunutta ja satoja vuosia vanhaa, hän ilmoitti löydöstään paikalliselle poliisille. Poliisi puolestaan hälytti paikalle Britannian armeijan pomminpurkajat varmistamaan, että räjähdettä oli turvallista käsitellä.

Löytäjän mukaan naapuruston verhojen raoissa kävi kuhina, kun pomminpurkuryhmä saapui hänen talolleen hälytysvalot vilkkuen. Pommiryhmä teki kranaatista nopeasti vaarattoman kaapimalla kostuneet ruudit sen sisuksista.

Hylky, josta kranaattien ja tykkien uskotaan olevan peräisin, oli alkujaan Hollantilainen kauppalaiva. Merirosvot kuitenkin kaappasivat aluksen saaliikseen vuonna 1683. Sittemmin brittilaivasto takavarikoi aluksen merirosvoilta ja käytti sitä kuljetuksiinsa aina siihen saakka, kunnes se upposi myrskyssä huhtikuussa 1684.

Schiedam oli upotessaan palaamassa brittitukikohdasta Marokosta. Lastina tiedetään olleen muun muassa kuusi laatikollista löydettyjen kaltaisia kranaatteja. 1600-luvun loppupuolen kranaatit ovat yksiä ensimmäisistä laatuaan.

Hylky löydettiin uudelleen muutama vuosi sitten, kun meriarkeologit löysivät sen myrskyn jälkeen merenpohjasta. Samalla sen kannelta paljastui useita tykkejä ja muuta esineistöä.

Sukellukeen osallistuneen meriarkeologin mukaan tutkijat palasivat hylylle muutama viikko löydön jälkeen vain havaitakseen, että myrskyt olivat paljastaneet jälleen lisää tykkejä ja esineitä sen kannelta ja ympäristöstä.

Dokumentoituihin löytöihin kuuluu muun muassa 11 tykkiä, asevankkuri, lyijyinen musketin ammus, laatikoittain kranaatteja ja useita muita esineitä.

Itse laivasta on enää hyvin vähän jäljellä. Joka kerta, kun se paljastuu merenpohjan maa-aineksista, se altistuu lisätuhoille. Tutkijat valvovat hylkyä ja heillä on lupa myös nostaa esineistöä, mikäli sen syystä tai toisesta katsotaan olevan vaarassa.

X