Tilaa
Uutiset

Laser Radial MM, Boltenhagen: Multalalle MM-pronssia, Tenkanen 12:s

20.05.2012

KirjoittajaKiti Westerback

Suomen Purjehdus ja Veneily

Sari Multala voitti MM-pronssia Saksan Boltenhagenissa.

Hän sai päivän ensimmäisessä lähdössä toisen keltaisen lipun ja joutui siitä ulos, mutta onnistui kilpailun viimeisessä lähdössä taistelemaan maaliin kolmantena. Näin hän jätti Iso-Britannian Alison Youngin ja Alankomaiden Marit Bouwmeesterin täpärästi taakseen kokonaiskilpailussa.

– Meitä oli kolme taistelemassa pronssista, joka tuli kyllä melkoisten vaiheiden jälkeen. Tämä mitali merkitsee minulle paljon myös siksi, että se osoitti minun voivan olla kärkipaikkakamppailussa myös olympialaisissa, viimeiset MM-kisansa purjehtinut Multala sanoi.

– Olosuhteet olivat tänään todella vaikeat ja tuuli oli kevyttä. Minun onneni oli, että kun toinen lähtö sujui minulta hyvin, meni pahimmilla kilpakumppaneillani huonommin.

Maamme menestynein naispurjehtija

Sari Multala on Suomen kaikkien aikojen menestynein naispurjehtija, jolla on 13 aikuisten arvokisamitalia olympialuokissa (E-jollissa ja Laser radialissa). Hän on sijoittunut kahdesti olympialaisissa viidenneksi. Sari päättää uransa Lontoon olympialaisiin, joten Boltenhagenin kisat jäivät hänen viimeiseksi MM-regatakseen. 

Hän oli talvella toipilaana selän rasitusmurtuman vuoksi.

– Ei se ole vieläkään kivuton, mutta ei haittaa enää purjehdusta. On hienoa huomata, että olympialaisia ajatellen kaikki on hyvin.

Maailmanmestaruuden voitti Liettuan Gintare Scheidt ja hopealle sijoittui Kiinan Lijia Xu. Tuula Tenkanen oli 12:s.

19.5.2012:

Sari Multala ja Tuula Tenkanen päättävät MM-regattansa sunnuntaina.

Laser radialin mitalit jaetaan kahden tavallisen finaalilähdön päätteeksi.

Multala on pysynyt neljän parhaan joukossa koko kilpailun ajan. Hän purjehti tänään 13:nneksi ja neljänneksi, ja on nyt kokonaistilanteessa neljäs.

– Minulla oli mahdollisuudet kahteen todella hyvään lähtöön, mutta otin ensimmäisessä turhan keltaisen lipun ja tein lisäksi hölmön virheen ennen maalilinjaa. Se maksoi kolme tärkeää pistettä, Multala kertoi.

– Tilanne on todella tiukka ennen viimeistä päivää. Kaikki sijat kullasta lähtien ovat vielä mahdollisia. Huominen ratkaisee siis kaiken.

Kilpailua johtaa Kiinan Lijia Xu (30 pistettä), toisena on Liettuan Gintare Scheidt (37) ja kolmantena Iso-Britannian Alison Young (38). Multalalla on 42 pistettä.

– Oli Sarin sijoitus MM-kisoissa ensimmäinen, toinen tai kolmas, hän on osoittanut taistelevansa mitaleista myös olympialaisissa. Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta hän osaa keskittyä juuri kyseiseen hetkeen ja purjehtia kovahermoisesti, valmennuspäällikkö Esko Rechardt kiitteli.

Tenkanen purjehti tänään 29:nneksi ja 28:nneksi. Hän on nyt 13:s.

18.5.2012:

Sari Multalalla ja Tuula Tenkasella oli perjantaina aiempia vaikeampi päivä MM-regatassa.

Multala purjehti 10:nneksi ja 25:nneksi, ja Tenkanen 6:nneksi ja 40:nneksi.

Kokonaistuloksiin sijoitukset eivät huonoimman tuloksen poisjätön ansiosta juuri vaikuttaneet, sillä Multala on nyt toisena (31 pistettä) ja Tenkanen seitsemäntenä (52 pistettä). Kilpailua johtaa Kiinan Lijia Xu 19 pisteellään.

– Tänään keräsin pisteitä sitten enemmän kuin koko kisassa tähän mennessä. Käsitykseni tuulen käyttäytymisestä oli väärä, ja se teki purjehduksen vaikeaksi. Etenkin toisessa lähdössä olin niin väärässä paikassa kuin vain voi, Multala sanoi.

– Minulla oli yksi hyvä ja yksi huono lähtö, Tenkanen summasi.

Kilpailussa on jäljellä vielä kaksi kultafinaalia lauantaina ja kaksi sunnuntaina. Laser radialissa ei purjehdita lainkaan mitalilähtöä.

17.5.2012:

Suomalaiset jyräsivät torstaina Boltenhagenin MM-kisoissa, kun sekä Sari Multala että Tuula Tenkanen purjehtivat omissa karsintaryhmissään voiton ja kakkossijan.

Multala on kolmen päivän ja kuuden lähdön jälkeen MM-regatan johdossa 13 pisteellään.

– Aika samanlaista oli kuin eilen, paitsi että aurinko paistoi ja purjehdus sujui paremmin. Ensimmäisen lähdön maaliin ehdin todella paljon ennen muita. Toisessa taktiikkani ei ollut yhtä onnistunut, mutta onnistuin nousemaan vähitellen kärkiryhmässä toiseksi, Multala iloitsi Saksasta.

– Tästä on hyvä jatkaa finaalilähtöihin.

Tuula Tenkanen on onnistunut kirimään tasaisesti kohti kärkeä. Hän on nyt yhdeksäntenä 13 pisteen päässä Multalasta.

– Oli hyvä päivä. Onnistuin olemaan sekä vasta- että avotuuliosuuksilla oikeassa paikassa. Myös toisen lähdön starttini oli hyvä, Tenkanen viittasi voitokkaaseen lähtöön.

16.5.2012:

Sari Multala jatkoi keskiviikkona avauspäivän otteitaan Laser radialin MM-regatassa Boltenhagenissa. Hän purjehti samat sijat kuin tiistaina eli 1 ja 8. Hän on nyt kokonaiskilpailussa neljäntenä.

– Ensimmäisessä tein aika lailla sen, mitä halusinkin. Kun vielä yksi vene kaatui edestäni ja pari muuta sortui pieniin virheisiin, pääsin nousemaan lopussa johtoon. Toisessa ajatukseni tuulen kääntymisestä ei ollut ihan oikea. Kahdeksas oli kohtuullinen sija, Multala summasi.

– Päivä oli rankka, kun tuuli oli melko kovaa, sää viileä ja satelikin.

Multalalla on kisaa johtavaan Iso-Britannian Alison Youngiin vain kuuden pisteen matka.

Tuula Tenkasella oli myös kelpo päivä. Hän oli maalissa 3. ja 11, ja on nyt kokonaistilanteessa sijalla 15.
– Nyt oli parempi päivä kuin avauksessa. Onnistuin etenkin avotuulella hyvin, Tenkanen sanoi.

15.5.2012:

Sari Multala aloitti MM-kisat Saksan Boltenhagenissa lähtövoitolla. Sijat 1 ja 8 olivat mainio aloitus regatalle.

– Olosuhteet olivat juuri sellaiset kuin odotinkin, eli haastavat ja vaihtelevat. Ensimmäisessä lähdössä käsitykseni tuulen käyttäytymisestä oli oikea, ja pääsin toteuttamaan suunnitelmani. Toisessa ajatus oli myös oikea, mutta toteutus huono. Onneksi sain paranneltua sijoitustani kisan edetessä, kolmantena oleva Multala sanoi.

Suomen toinen Laser radial -edustaja, sijaa 22 pitävä Tuula Tenkanen harmitteli päivän hankaluutta.

– Ensimmäisessä lähdössä alku oli hyvä, mutta tein ensimmäisellä avotuuliosuudella väärän reitinvalinnan. Toisessa lähdössä otin surkean startin enkä päässyt kunnolla tuulenkäännösten rytmiin ensimmäisellä vastatuulella, sijat 9 ja 20 purjehtinut Tenkanen kertoi.

14.5.2012:

Sari Multala ja Tuula Tenkanen aloittavat MM-regatan Saksan Boltenhagenissa.

– Tulin Saksaan suoraan onnistuneelta treenileiriltä Weymouthista. Paikka on jo tullut tutuksi, mikä johtuu lähinnä siitä, että Boltenhagen on todella pieni kylä, Sari Multala sanoi.

– Muutamien päivien perusteella voin sanoa, että odotettavisa on melko vaihteleva ja haastava kisa.

Samaa olosuhteista sanoo Tuula Tenkanen.

– Olen päässyt treenaamaan suunnitellusti ja hyvin vaihtelevissa keleissä. Purjehdimme tosi lähellä rantaa, joten tuulen kääntymisten ja puuskien lukeminen tulee olemaan tärkeää, Tenkanen kertoi.

– Miesten kisassa (Laser standard) huomasi jo, että kaikilla oli parempia ja huonompia päiviä. Yritän vain purjehtia lähtö kerrallaan, Tenkanen jatkoi.

Multalalle kilpailu on ennen kaikkea harjoitus Weymouthia varten.

– Tämä on mahtava tilaisuus valmistautua olympialaisiin ja saada kilpailutreeniä maailman kovimpia naispurjehtijoita vastaan. Odotan innokkaasti kisojen alkua.

Multala oli Perthin MM-kisoissa 2011 joulukuussa 9:s. Tenkanen 11:s.

Lisätietoja

Lähde ja kuva:  Suomen Purjehdus ja Veneily

Lue myös nämä

X